X-Akták: Első évad

2010.08.02. 15:16

El sem hiszem, hogy a pilot 1993-ban debütált, olyan sok időnek tűnik ez, és hát valljuk meg, így is van, azóta eltelt 17 év.

Az X-aktákból életem során egyetlen egy epizódot láttam, de pár éve már motoszkált a fejemben, hogy meg kéne nézni az egészet, mert én hiszek az ilyen ufós, összeesküvéses cuccokban, akkor meg pont ezt a sorozatot hagynám ki? Nem hiszem.

Az az egy rész, ami a szart is belémfagyasztotta kisgyerekként, de tényleg, utána rohadtul fostam mindentől, az pont ebben az első évadban volt. Az 1x20-as Shapes sok lámpafelkapcsolást jelentett a sötétben kiskoromban, azok az apró zöld bogarak tényleg megrémítettek. Azonban most ezt a részt újranézve semmi félelmetes nem volt benne. De hát ilyen a gyermeki szív. A tovább mögött még néhány gondolat.

Ezt az évadot lehetne egy jó erős alapozásnak venni, átívelő szál szinte nulla, van egy kis háttérösszeesküvés, meg lehallgatások, de az nem sok. Ja meg a gumiember. Valószínűleg később sokkal összefüggőbb lesz a sztori, hiszen lesznek új állandó arcok, meg valami gyerekről is hallottam hébe-hóba. Majd meglátjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mulder az FBI valami elhanyagolt kis részlegén dolgozik az X-Aktákkal , azokkal az ügyekkel, amikre senki sem tud magyarázatot adni. Ő pedig megpróbálja kideríteni, mi is áll a háttérben. Kap egy társat is a szkeptikus Scully személyében. Köztük a dinamika remek, az úgymond vakmerő, ambiciózus és szabadgondolkodású Mulder kontra kétkedő, hidegvérű Scully.

Az évad maga nagyon hullámzó volt. Úgy értem voltak kellemes, jó epizódok, és voltak elképesztően pocsék, szarok. Egy-egy példa: jó volt az 1x08-as Ice (Carpenter: The Thing, hello!), de valami bődületesen fos az 1x19 Shapes (a farkaesemberes).

Most már értem miért hasonlították anno a Fringet az X-Aktákhoz. Jó sok áltudományos cuccal teletömködték, pedig én több UFO sztorit vártam volna. Na majd később.

Feltűnik számomra két ismert epizódszereplő is, tiszteletét tette Seth Green (1x02) és most a Desperate Housewives-ban főszereplő Felicity Huffmann (1x08) is.

Három párbeszéd volt, amit kigyűjtöttem, ami rendkívül találó és figyelemreméltó:

Az első részből:

-They're here, aren't they?

-Mr. Mulder, they've been here for a long, long time.

Évadközépből

Mulder: -After all you've seen, after all the evidence, why can'tyou believe?

Scully: - I'm afraid. I'm afraid to believe.

Évadzárásból:

Mulder: - It's over, Scully.

Scully: - Lodge a protest. They can't...

Mulder: - Yes, they can.

Scully: - What areyou going to do?

Mulder: - I'm...not going to give up. I can't give up...not as long
as the truth is out there.

 

Szóval jó volt, nem volt vészes, de látszik, hogy még nagyon az elején vagyunk, ebből még rengeteg minden fog kibontakozni, és hát kilenc évad azért kilenc évad :)

5/10

Hamarosan jövök a második évad véleményezésével.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://x-aktakdara.blog.hu/api/trackback/id/tr72193451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása