X-Akták: Második évad

2010.08.04. 22:43

Na ezzel is végeztem. Nem volt egy könnyű menet, a készítők megint hullámvölgyben lavíroztak az évad során.....

Az első etap ugye az X-akták lezárásával fejeződött be, és itt is folytatódott, Mulder és Scully külön dolgoztak, azonban a furcsa, megmagyarázhatatlan események ettől függetlenül bekövetkeznek, így persze, hogy szükség volt rájuk :) A tovább-ra kattintva folytatom.

Az első pár rész még úgy zajlik, hogy lezárva marad a részleg, azonban Skinner hamar megnyitotta újra az aktákat. Én nem tudom mi történt az írókkal, de a szezon első fele remekül sikerült, aztán az első duplarész után megint visszaestek.

Ugye megbolygatták az alapfelállást azzal, hogy nem voltak hivatalos X-akták, így Muldernek kellett egy társ, Krycek személyében ez meg is történt. Azonban szinte azonnal kiderült, hogy sáros, és pár rész után le is lépett. Ezután jött Scully elrablása, ami megint csak három részen keresztül zajlott, miután előkerült, visszakerült minden az eredeti kerékvágásba. Pedig milyen jól indult....

Hiányzott ezután egy rendes átívelő szál. Ez főleg akkor ütközik ki, ha az ember darál egy sorozatot. Egy szerializált alany esetén egymás után csúsznak le az epizódok, könnyedén, viszont egy epizódikus sorozat esetében ez már nehezebben megy. Főleg, ha 25 részes. Uhh, belegondolni is sok...

Az írók azonban mindenképp nagyobbra növesztették a tökeiket, ugyanis ez az évad már nem volt olyan sötétben tapogatózó, itt elkezdtek dolgokat, mutattak pár alient rendes közelségből, és az összeesküvéses dolgok is mélyebb vonulatot vettek fel.

Észrevettem, hogy sok rész úgy zárult, hogy nem kapják el a tettest, vagy nem derül fény világosan a dolgokra, megoldatlan marad. Érdekes dolog ez egy alapban nyomozós sorozatnál, zavarónak tűnhet, azonban mégsem volt az.

Az ufo sztorik. Hát igen, megint eléggé szűkölködtek velük, igazából ha jól emlékszek, akkor az évadnyitó/záró és a két duplarész volt ilyen témájú, a többi áltudományos és természetfelettis volt. Ja, de ott volt az állatkertes 2x18, de azt inkább hagyjuk, gagyi volt...

Jó részek, szar részek. Voltak természetesen mindkét táborból, egy-két példát emelek csak ki.

Jók: 2x05-06 és 2x16-17 a két duplarész, 2x13 (habár ez egy olyan rész volt, amiben semmi természetfeletti nem volt, csak egy fetisiszta, de mégis az atmoszférája jól meg volt teremtve. Ja és ki volt az a lény, akit Scully kábulva néhányszor látott? Rohadtul nem derült ki, pedig azt hittem az elrablásával lesz kapcsolatos.... na hátha majd később....), 2x19 az elhagyott hajós, 2x22 a járvánnyal, és az évadzáró.

Szarak: 2x07 (ez az egy rész, amiben Mulder Scully nélkül nyomoz, jó szar is volt, meg értelmetlen zagyvaság, de lehet csak nem figyeltem....), 2x11 öregtatás meg szellemes, ez is elég zagyva volt...., 2x12. DNS emlékekek valahogy jobban állnak az Assassin's Creednek, remélem nem lesz ilyen téma többet...., 2x14 de csak a bődületes kígyós marhaság miatt.... , 2x18 állatkertes, 2x21 ördögűzős baromság, pedig jól indult a rész....

Mindig érdekes olyan színészeket látni régi sorozatok epizódszerepében, akik ma már nagynevű szériákban ismert arcok. Számomra is volt pár ismerős ember. Az egyik legnagyobb meglepetést Jamil Walker Smith jelentette. Egy tíz év körüli kisfiút alakított a 2x15-ben, ma pedig a Stargate Universeben láthatjuk, mint Greer. Hát alig ismertem fel, az biztos. Krycek-et a Kyle XY-os Nicholas Lea alakította. Tony Shalhoub is epizódszerepel a 2x23-ban,  Mr. Monk egy árnyékával ölő tudóst alakít :) Itt még nem félt mindentől :D :D Ja és Scully apját ki is felejtettem múltkorról, a Stargate-es Hammond tábornok, Don S. Davis játszotta. Sajnos a színész már elhunyt két éve. Valamint még egy Stargate-es felbukkan a 2x11-ben, Teryl Rothery.

Idézetek....nos most nem voltak olyan nagyszabásúak, vagy csak nem figyeltem annyira... kettőt írtam ki, azok is inkább ilyen kormány eltussolásosak....

2x02-ből, a féregemberes

Mulder: - You know they say three species disappear off the planet every day. You wonder how many new ones are being created.

2x22-es járványosból egy igen velős, de rövid idézet:

Mulder: - You can't protect the public by lying to them.

Cancer Man: - It's done every day.

 

Hát ennyi. Évadzárásban meglépték a cliffhangert, bár klisés húzás a főszereplőt bajba keverni, vagy azt elhitetni, hogy valószínűleg meghalt, de mindenesetre kíváncsi vagyok, Mulder hogy ússza meg a bedobott bombát abban a földönkívüli hullákkal teli föld alá temetett raktárkocsiban :)

Még sok évad hátra van, lesz ez jobb is remélem, így egy bizakodó 6/10-et kap az évad
 

A bejegyzés trackback címe:

https://x-aktakdara.blog.hu/api/trackback/id/tr722199583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása