X-Akták: Harmadik évad

2010.08.22. 00:07

Huh, azt hiszem kicsit tengeri beteg lettem, annyira hullámzó volt ez az évad (is). Nézzük először a nyitást.

Az évadkezdés természetesen fasza volt. Mulder is megúszta (ofkorz), kimászott egy keskeny kőrakáslikon, bár otthagyta volna a fogát, ha az indiánok nem találnak rá. Aztán ezután ment az üldözés a duplarészen keresztül a szalag után, amin sok-sok eltussolt ügy van. Az összeesküvés szál is egyre mélyebbre szövődött, a nácik is bekerültek a képbe, valamint ufo-ember hibrid kísérlet. Csupa finomság :) A tovább mögött folytatom.

Az epizódikusság azonban úgy látszik még mindig priorítást élvez, így szinte tökön rúgták önmagukat a készítők. Az évadnyitásban még lőnek a két ügynökre ezerrel, el akarják őket tenni láb alól, aztán a következő részben mintha mi sem történt volna, nyomoznak tovább Mulderék a piti ügyekkel. Jó persze, Skinner alkut kötött egy ügyes húzással, hogy egyelőre hagyják békén őket. Valamint Scully is mondta, hogy ezek után inkább a munka legyen az első, hogy eltereljék a gondolataikat, de akkor is!!!!

Akartam csinálni egy grafikont a hullámzásról, de inkább most hagyom. Inkább leírom. Nyitó duplarész az egekben, aztán rögtön elképesztő meredek mély zuhanás, majd az alsó szinten tengődés ( ami a pocsékot jelenti), mígnem elérkezünk a 3x09-10 duplarészhez, ahol megint magasra emelkedik a grafikon. Utána persze újra zuhan a következő főszállal foglalkozó részig, vagyis a 3x15-16-ig. Ezek után viszont elég vegyes és gyakran váltakozó a grafikon, de erről majd később.

Mint azt már egyértelművé tettem, egyáltalán nem tetszik a dolog, hogy ennyire kevés epizódot kapnak az ufós sztorik. A 3x20 kivételével csak a duplarészekben volt szó ezekről. Nagyon nincs meg így az egyensúly, főleg ha ilyen sátánista meg szellemes baromságokkal töltik ki az évadot. Persze a többi rész is képvisel önmagában szórakozást és értéket, de azért mégsem UFO-s dolgok, na.

Úgy látszik nagyon divat az egy sorozatban vagy filmben, hogy végül kiderül, hogy a főszereplőnek valamelyik szülője, vagy az egész pereputtya még jobban nyakig benne van az adottt dologban/eseményben, sőt legtöbbször ő a főnök vagy ilyesmi. Most hirtelen ezek jutnak eszembe példaként: Prison Break, Chuck, Heroes, filmnek pedig mondjuk a Jumper. Jó, ezt nem róhatjuk fel az X-Aktáknak, hiszen ezredforduló előtti, inkább itt a későbbi alkotásokat szidom, hogy ez kezd elcsépeltté válni. Ja az X-aktákban Mulder anyja és apja volt benne nyakig a kormányügyletekben, háttérszálszövögetők voltak, legalábbis a faterja mindenképp. Cancer Man-nel karöltve :D

Az évad talán egyik legnagyobb hátránya, hogy Mr. X nem segített a filler ügyeknél, hanem csak a főszálnál jelent meg. Mondjuk örültem neki akkor, de többször jöhetett volna, és akkor valami váza lett volna az évadnak, amire fel lettek volna fűzve az epizódok, és nem csak lövögették volna a fillereket a semmibe.

A másik dolog, ami zavaró tudott lenni, az előző részek tartalmából bevágások hiánya. Jó, gondolom régebbi sorozatoknál ez nem volt megszokott, nem tudom mikortól jött ez be rendszerességnek, de nagy mankó tud lenni mindenképp. Párszor jól meg kellett tekernem az agykerekeimet, hogy felidézzek valamit, amiről szó volt.

Néhány epizódot külön kiemelnék. 3x04. Clyde Bruckman's Final Repose. Amikor az öreg csóka meg tudta mondani, ki hogyan hal meg. Ezt az epizódot a tvguide.com oldal minden idők (!) legjobb tv-s epizódjainak listáján a 35-ödik helyére tette. Whaaat??? Ez egy akkora semmilyen tucat és szar rész volt, mint a kurvaélet. Ja, hogy szerepelt benn egy bizonyos neves színész Peter Boyle? És hogy ezt írják indoklásul?: "No ESP needed to see the Emmy coming Peter Boyle’s way for his X-traordinary role as a psychic helping Mulder and Scully catch a killer." So what? Szerintem egyáltalán nem volt emlékezetes alakítás, és mint mondtam, a rész maga is fos volt.

3x12. Igen, a csótányos. Sokaknak gondolom biztos eszébe jut. Hát igen, nagyon jól sikerült epizód lett. Remekül adagolja a borzongást a kis (nagy?) csótányokkal szemben, bevallom néhányszor engem is kirázott a hideg. Ezekívül még poénos is volt a rész, persze X-akták mértékkel :) Ja és egy remek vizuális ötletet is készítettek, hogy mégjobban növeljék a csótányoktól való félelmet: az egyik jeletben (a párbeszédtől és cselekménytől teljesen függetlenül) egy csótány mászik keresztül a képernyőn. (kép itt egy sorral lejjebb) Mintha otthon, a képernyődön mászna át. Az biztos, hogy rengetegen megugrottak, odakaptak, villanyt kapcsoltak, miközben nézték :)

3x20. OMG Legjobb X-akták fun rész eddig ever, az biztos. Egy elrablásos sztorit vizsgálunk meg több szemszögből. Scully, valamint az elraboltak és szemtanúk elmesélése alapján áll össze végül a kép, de akkora elmeroggyantságok vannak benne, hogy hangosan nevettem :D Kezdve az éppen elrablást végző idegenekre lecsap egy másik űrlénytől, a cigarettázó alienen át (itt a kép alant), az Alien Autopsy video-t kifigurázó jelenetsorig. Priceless. 10/10

Voltak még jó részek, de csak a végefelé. (természetesen a duplarészek mind ebbe a kategóriába tartoznak). 3x17, az akaratát rákényszerítő hapi, izgalmas rész volt. 3x21, Skinner bemártása gyilkosnak. 3x22, a vizi szörnyes, 3x23, az agymosó cuccos. Ennyi. A többi rész vagy foshalmaz volt, vagy pedig középszer.

Tehát a foshalmazok: 3x04, 3x05 (börtönös, listás), 3x11 (stigtama baromság), 3x13 (két sátánista lány), 3x14 (vízköpőszörnyes faszság), 3x19 (kínai szervkereskedelmes idiótaság).

Nagy hiba volt, hogy most nem volt olyan koncepciójú epizód, amiben Mulderék elmennek valami elszigetelt helyre (pl. Sarkpont, hajó stb), ahol pár másik emberrel vannak csak együtt (akik persze elhullanak).

Számomra ismerős színészek. Úgy látszik Stargate dömping van, mert megint volt kettő színész a sorozatból :D. 3x08-ban Jewel Staite (itt még egy tízenkörüli elrabolt kislányt alakít), aki az SG-Atlantisban volt a dokinő, valamint Amanda Tapping, aki ugye végigtolta a tíz évad SG-et Sam Carterként.  3x03-nál néztem nagyot: Jack Black kéremészepen, egy dude-olós laza csávót alakít, bár a végére megsütik villámmal :D. Tyler Labine ismerős lehet a Reaperből mint Sock, de játszott az Invasionben (mint UFO megszállott :D) Itt kétszer is feltűnik az évadban, mint beszívott szemtanú, és mindkétszer valami haverja jár pórul :D LOL. Aztán Ryan Reynolds, ma már befutott és névnek számít, nekem egyik kedvenc színészem, itt viszont már a cold openben kinyiffantják a 3x13-ban :D 3x19, a kínais baromságban feltűnik Lucy Liu, még kislányként. Durva

Két idézetet jegyeztem csak föl, de volt több frappáns is:

3x02-ből:

Mulder: - Why areyou telling me this ?

The Well-Manicured Man: - It's what you want to know, isn't it ?

Mulder: - Is there more ?

The Well-Manicured Man: - More than you'll ever know.

3x02-ből szintén:

Mulder: - I feel the same way. We both lost so much. I believe that what we're looking for...is in the X-Files and more certain than ever that the truth is in there.

Scully: - I've heard the truth, Mulder. Now what I want are the answers.
 

 

Évadzárás. Elővették újra az előző évadból azt a klónos szálat, amiben Mulder elrabolt testvérének adták ki magukat először a klónok, aztán pedig segítséget kértek tőle, mert egy másik meg éppen levadászta őket. Jó döntésnek bizonyult a szál tovább folytatása, mert elég jó kis részt kaptunk. Visszatért a klónölő is, ugyanúgy alakot váltogatva. Cancer Man-ről kiderült, hogy szorosabb kapcsolatban áll Mulder anyjával. Mr. X is ügyködött (fényképezgetett). És a végén persze a cliffhanger, ami ugyan gyengus lett, de sebaj. Scully, Mulder és az egyik klón egy építkezési helyre mennek éjjel, de megjelenik a gyilkoló kezében a szúrkával. Muldernek is van egy, majd szúrosan nézve a közeledő ellenfelet sötétre vált a képernyő. Majd a negyedik évadban megküzdenek :)

Az évad pontszáma? Hát az elején még egy közepes ötöst akartam adni, de a jó főszálak meg a végefelé lévő jó részek miatt feltornászta magát, így megint 6/10.

Elképzelhető, hogy most nyáron már többet nem darlálok, így következő írás csak sokára lesz....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://x-aktakdara.blog.hu/api/trackback/id/tr692238109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása