X-Akták: Hatodik évad

2010.11.02. 21:50

Végre jutott egy kis időm rá, hogy haladhassak a darámmal. A hatodik évad. Jó volt. Fokozom: nagyon jó volt. De aztán a szellemek ellopták az egészet.... vagy micsoda? A tovább után kifejtem részletesen a véleményemet.

 

Kezdem máris az epizódokkal.

6x01. The Beginning. Bele a lecsóba. Aki nem látta a mozifilmet? Le kell szarni! Már az első percekben szó van a filmben történtekről, az antarktiszi utazásról, kukoricásról és méhekről. Jó, nem olyan nagy mértékben, meg meg lehetett érteni anélkül is, hogy valaki látta volna a Fight the Future-t, de mégis. Így teljes az élmény. Szóval az évadnyitóban kaptunk egy szeletet a filmbéli történésekből, visszautalások mellett volt egy emberből kikelő alien hibridünk. Ja meg persze Gibson, a gondolatolvasó kisfiú az évadzáróból. Emellett Mulder próbálta visszaállítani az elégett X-aktákat, több kevesebb sikerrel. Inkább kevesebb sikerrel, mert le is lettek kapcsolva az X-aktákról, hogy helyükre Mulder egyik régi társát, Diana Fowley-t, valamint Spender ügynököt (Smoking Man fiát) állítsák. Mulder és Scully egy másik igazgató alá kerül, és ez így lesz az évad feléig. Ez meg kell mondjam remek húzás volt, egy kicsit felpezsdítette a lendületet, megkavarta az állóvizet. Azt akarom ezzel mondani, hogy nem csak úgy megkapták az ügyeket, hanem titokban kellett X-aktázniuk (persze csak Mulder nyomására), és ez tényleg jót tett az egésznek.

Mulder: I don't understand. You're saying Gibson Praise is infected with the virus?

Scully: No. It's a part of his D.N.A. In fact, it's a part of all of our D.N.A. It's called a genetic remnant. It's inactive junk D.N.A., except in Gibson, it's turned on.

Mulder: If that were true, that would mean that Gibson is in some part extraterrestrial.

Scully: It would mean that all of us are.

6x02. Drive. Tehát nincs X-akta, belföldi terrorizmuson dolgoznak ügynökeink. De persze ez nem mehet így, kell az az X az akta elé. Az epizód király volt. Meglovagolták a Speed (Féktelenül) című film alapsztoriját, és átültették egy fasza fejfelrobbanós száguldássá.

6x03. Triangle. Mekkora zseniális rész volt ez! Végre Bermuda háromszög, természetesen nem is szabad kihagynia egy ilyen sorozatnak ezt a témát. Egy kis időutazás, egy kis nácik, egy luxushajó 1939-ből. De nem is ez volt az epizód különlegessége, hanem a kamerakezelés. Ugyanis úgy lett megoldva a filmezés, hogy sok-sok percen át folyamatosan ment a felvétel, nem volt vágás. Ez azt jelenti, hogy ha valaki átment egy ajtón, vagy beszállt a liftbe, a kamerás követte őt. Persze a helyszínváltozások miatt (hajó - FBI iroda) volt több vágás, de nem ez a lényeg, hanem az a több percnyi tiszta játék. Azt hiszem a leghosszabb Scully-é volt, még az FBI irodában, legalább 7-8 percig nem volt vágás (liftből ki, igazgatóhelyettes iroda, liftbe be-ki, másik igazgatóhelyettes iroda). Egyszóval zseniális. A két évvel később bemutatott Timecode című film is ezzel a megoldással operál, csak ott négy képkockára van osztva az egész, négy felvétel megy folyamatosan, hogy a film végén összeérjenek. Vagyis másfél óra folyamatos játék. (azt hiszem csak háromszor próbálták el, mire összejött) Érdemes megnézni!

6x04-06. Dreamland I-II. Általában az ilyen testcserés dolgokat nem szerettem soha más sorozatokban sem, de itt mégse volt rossz, sőt. Mulder az 51-es körzet egyik ügynökével cserél testet. Persze az emberünk egy tróger és nőcsábász, de meg tudták oldani, hogy a komolyság mellett egyenlő és helyénvaló mértékben legyen a poén és helyzetkomikum. Ezen az epizódon röhögtem eddig a legnagyobbat, de komolyan, percekig nem tudtam abbahagyni a nevetést :D Melyik részen? Amikor Mulder a lánynak mondja, hogy kicsit fiatal még a plasztikai műtéthez. De igazából a pornónézéstől egészen a tükör előtt táncolásig végig röhögtem :D Elképesztően kurva nagy volt :D A jelenetsort belinkelem:

Ami nem tetszett az a vége, ahogy megoldották, hogy visszamentek az eredeti helyszínre, és az idő is visszaállt akkorra, kvázi senki nem emlékezett semmire, meg sem történt. Mindegy, talán így volt a legjobb, mindenesetre emlékezetes rész marad :)

6x06. How the Ghosts Stole Christmas. A bevezetőben már utaltam szellemekre, hát ők azok. Ettől az epizódtól sorban gyengébb részek voltak, mintha a szellemek nemcsak a karácsonyt, hanem a jobb sztorikat is ellopták volna. Na de miről is szólt a rész? Nagyon karácsonyulós cucc volt, gondolom ez is volt a célja a készítőknek, egy szívmelengető X-akták rész az ünnepekre. Nekem túlságosan moralizáló volt, meg sok volt abból, hogy ne töltsük magányosan a szentestét. A végén meg az ajándékozás, hehh :) Bevallom, ez ünnepi szempontból jó jelenet volt :)

6x09. S.R. 819. Nem szeretem, amikor elhitetik a nézőkkel, hogy az egyik főkarakter meghalt, mert úgysem hal meg. Itt viszont én bekaptam a csalit, mert hatásosan csinálták, mutatták ahogy meghal Skinner, letakarják, na mondom tényleg kiírják az öreget :) De hát aztán persze nem, meg a végén Krycek is feltűnt, valamint új szál a nanotechnológia jegyében? Nem lesz ez így sok? Mindegy, az évadban már nem került elő ez többet.

6x11-12. Two Fathers; One Son. Az egész duplarész lehetne egy hatalmas idézetsor, annyi ütős és fontos dolog elhangzott. Cassandra Spender sztoriját folytatták, valamint keményen gyújtogattak az arctalan lázadók megint. Ja és Smoking Man nevet kapott :D C.G.B. Spender. Ez monduk nem oszt, nem szoroz, csak annyit, hogy a többiek is rájöttek, hogy Jeff Spendernek ki az apja. Krycekék vitáztak egyet, hogy beálljanak-e a lázadókhoz, szóba került a vakcina is, meg az alienhibridek - a filmben is már kapargatták ezek felszínét. Összegezve így néz ki a kép: vannak az összeesküvők, a kormány feletti emberek (Smoking Man, Krycek stb), vannak a gyarmatosítani és leigázni akaró földönkívüliek és vannak az ellenük lázadó arctalan földönkívüliek. Kicsit kusza volt még számomra is a végére a dolog, de nagyjából kitisztították a képet ki, miért és mit csinált.

Smoking Man: /magyar felirat alapján/ Itt a vége. Nem gondoltam, hogy ennyi év után egyszer ezt fogom mondani. Az életemet áldoztam rá, felépítettem, megvédtem, a vége olyan felfoghatatlan, mint a halál... vagy a gyermekünk halála. Elképzelni sem tudtam volna az eseményeket. Más sem tudta volna. A sok zseniális elme, a titok, ami olyan jól megőriztünk. Pedig egyszerű dologról volt szó. Egy tökéletes összeesküvés... egy földönkívüli fajjal...akik le akarják igázni ezt a bolygót, és el akarják pusztítani az emberi fajt. A dolgunk az volt, hogy titokban előkészítsük a megszállást, hogy létrehozzunk egy ember-földönkívüli-hibrid-rabszolgafajt. Jó tervek voltak, helyes tervek, 50 éve őriztük a titkot, a Roswell-baleset óta, olyan emberek elől, mint Fox Mulder. A terv sikerült volna, ha nem jelenik meg egy idegen lázadó faj, ha a saját fiam nem árul el engem, vagy ha okosabban árul el.
 

Az összeesküvők Roswell után szövetségre léptek a gyarmatosítókkal azzal a célzattal, hogy késleltesség a leigázást. Kaptak egy alien magzatot azon célból, hogy ember-alien hibrideket hozzanak létre. Azonban titokban akkor már kifejlesztettek belőle egy ellenszérumot a vírus ellen (a fekete olajszerűség). Az ármánykodás közepette végül megszívta az összeeskövők egy része, felgyújtották őket, persze Smoking Mant nem :) Ő szépen lelőtte saját fiát az árulásáért. Ja és innentől Mulderék újra az X-aktákra állítva teljes gőzzel :)

6x14. Monday. Napismétlődés, az egyik kedvenc sci-fi elemem :) Ezt is ideje volt már behozni egy rész erejéig. Újra és újra ugyanaz a nap játszódik le, aminek a végén Mulder és Scully felrobbannak egy bankrablás során. Persze ők ezt nem vágják, csak valami csaj. Aki okozta ezt, de a végén meghal megállítva az ismétlődést. Nem is ez a lényeg, hanem a jól elhelyezett poénok (vízágy), meg az apró eltérések és változók, amik ugyan változtattak néhány dolgon, de végül Mulderék ott kötöttek ki, ahol. Ja amúgy Groundhog Day (Idétlen Időkig) és a Daybreak című sorozat operált ilyen alaptémával.

6x16. Alpha. Évad legszarabbja. Többek között megint ellőtték azt, hogy valaki farkassá változik, aztán öldököl. Csak most más mitológiával és városi környezetben. Az első évadban is szar volt, most is az volt.

6x18. Milagro. Meg egy szar rész. Egy író, akinek képzelete megelevenedik, valamint vonzalmat kezd érezni Scully iránt. Uncsi is volt meg áhh...

6x19. The Unnatural. Visszaemlékezős rész a roswelli időkbe. Nem is tudom, feelgood résznek szánhatták a készítők, de számomra totál baromság volt, hogy az egyik leigázni akaró alien beleszeret a baseball-ba és elkezd játszani felvéve egy néger alakját. Már persze ha hihetünk a mesélő szavának....

6x20. Three of a Kind. Ó je, ó je. A Lone Gunmen visszatért!! Kaptak egy újabb külön epizódot Mulder kedvenc geekjei :) Az már kevésbé tetszett, hogy azt a tíz éves ügyet folytatták, ami az előző évadban volt a róluk szóló részben, de mindegy, kellett megint egy Langly, Frohike és Bryers központú epizód :) Scully bedrogozva meg lol volt :D

6x21. Field Trip. Na ez megint fasza volt. A gombától való halucinálások jók voltak, kiélezettek, valamint a végén a csavar is bejött.

6x22. Biogenesis. Hello paleoasztronautika és pánspermia elmélet! Igen, igen és igen, újra elővették az idegenek ős-és ókori látogatásait a Földre, sőt még azt is kőkeményen belevették, hogy ők felelősek az ember kialakulásáért. Respect a készítőknek, így kell ezt!

Scully: - Mulder, this, uh, artifact if I'm to believe what I'm being told about it...
Mulder: - What?
Scully: - It has a passage on it from Genesis.
Mulder: - Scully, that artifact is extraterrestrial.
Scully: - Mulder, it can't be.
Mulder: - Did you know what that would mean?
Scully: - No, it would mean nothing, Mulder.
Mulder: - No, it would mean that our progenitors were alien, that our genesis was alien, ...that we're here because of them; that they put us here.

Tehát van egy több darabból álló, régi tárgyunk, amin jelek vannak és valami megmagyarázhatatlan erővel bír, ami megőrjíti Muldert, szó szerint. Mint kiderül, a jelek egy szövegtöredéket jelentenek a bibliai genesis-ből. És az epizód zárójelenet, aztakurvaélet mekkora, Scully másfél nappal később rátalál egy űrhajóra (?) Afrika partjainál!!! Amiből mellesleg a furcsa írásos leletek származnak. Amúgy Krycek eléggé belejött a háttérben való manipulálásba. Meg Smoking Manéket is mutatták egy pillanatra, tényleg az invázóra készülgetnek, jól láttam? Majd kiderült a hetedik évad duplanyitányából biztosan :) Plusz megjegyzés a készítők pimaszságára (*kacsint*), amikor a tárgy elkezd mozogni, majd belerepül a könyvespolcba, és ezáltal kettéhasítja a bibliát :D hatalmas :D

Még egy megjegyzés az évadra vonatkozóan: úgy vettem észre elkezdték valemennyire építgetni a Sculdert. Ez annyit tesz, hogy Scully & Mulder love szál. Semmi komoly, csak utalgatások voltak epizódszereplőktől, akik ugye kívülről látják őket, meg ilyesmi. Na ez így okés, de a filmben túl hirtelen jött az a majdnem csók, de így lassan építkezve már jöhet a dolog!

Számomra ismerős színészek feltűnése most nem volt valami bővelkedő. A 6x15-ben Tim Bagley, akit Monkból ismerek, valamint Abraham Benrubi, akit már sok filmben láttam,  de az ER-ben volt szinte végig (amit nem nézek). A 6x21-ben Jim Beaver szerepelt, aki mostanában a Supernatural Bobbyjaként látható.

Végül egy kis kifigurázott mesélés Mulderről:

One upon a time, there was a guy... with the improbable name of Fox Mulder. He started out life happily enough, as these things go. He had parents who loved him, a cute kid sister. He had a roof over his head, got all his flu shots, had all his fingers and toes. And aside from being stuck with the name Fox, which probably taught him how to fight... or not... he pretty much led a normal life. But the worst thing by far... the biggest kick in the slats this kid Fox ever got... was what happened to his sister. One day, she just disappeared. Now, Fox buckled down and worked his butt off. Graduated top of his class at Oxford, then top of his class at the F.B.I. Academy. None of that hard work made up for his sister, though. It was just a way of putting her out of his mind. Finally, the way I figure it, he went out of his mind, and he's been that way ever since. Fox Mulder pissed away a brilliant career, lost the respect of supervisors and friends... and now lives his life shaking his fist at the sky... and muttering about conspiracies to anyone who'll listen. If you ask me, he's one step away from pushing a baby carriage... filled with tin cans down the street. But now, all that's gonna change.

Az évad pontszámán sokat gondolkodtam, hét és nyolc között vacilálok, de hogy mindenki jól lakjon, adok egy 7.5/10-et a hatodik évadra, és ezzel az eddigi legjobb évad címét nyerte el :)

A bejegyzés trackback címe:

https://x-aktakdara.blog.hu/api/trackback/id/tr812418242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása