X-Akták: Hetedik évad

2010.12.30. 22:47

Érdekes volt ez az évad. Érdekes, de közben súlytalan. Előbbi azért, mert sok részben volt olyan a téma, amire ez a szó illik, utóbbi pedig az egész évad vázára mondható. Részletes vélemény a tovább mögött.

7x01-02. The Sixth Extinction. Most először mondom azt, hogy itt már számomra is zavaros volt a történet. Lehet, túl sok időt hagytam két évad között, nem tudom. Annyi volt az epizód lényege, hogy kiszedték Mulderből azt, ami ellenállást biztosít a vírus ellen. Meg belerakták Smoking Man agyába. Vagy valami ilyesmi, nem tudom, ez tényleg zavaros volt nekem. Másik szál meg Scully és az űrhajó, végülis jó volt, de hogy megint nem tudom megérteni, miért nem járnak utána később az ilyeneknek. Mi lett az űrhajóval? El lett az is tussolva? Ne már. Dianát meg csak úgy kinyírták, ráadásul szóban? Az megint mi? Még ami tetszett az űrhajóval kapcsolatban, hogy a vallásokból ismert momentumok voltak rajta (iszlám), valamint emberi kromoszóma szám. Fuck yeah. Mulder öregedő álmában a jövőkép durva volt, lángoló város, űrhajók pusztítanak, wow. Ami Smoking Mant illeti, hogy Mulder apja, na ez már fail. Egyszerűen baromság. Nem elég, hogy szánalmas klisé, de nem is nagyon illik az X aktákba. Szerintem. Na midnegy. Ez az évadnyitó olyan semmilyenre sikerült.

7x03. Hungry. Érdekes felépítésű rész volt ez. Az egészet egy genetikai mutáns (aki persze azért emberileg néz ki, csak agyakat eszik) szemszögéből látjuk, mármint őt követi a cselekmény mindenhova, és Mulder meg Scully csak mint mellékszereplők jelennek meg, kvázi magát a nyomozást nem is láthatjuk. Jó volt.

7x04. Millenium. Ezredforduló és Zombik! Persze nekromanciával és csak néhány darab, de a zombik az egyik kedvenc horrorelemem. Valamint Mulder és Scully csók! :D Oké, éjfélt ütött az óra, szilveszter meg minden, és nem is volt következménye a dolognak, de akkor is :)

Mulder: "Mulder, why are we here?"

Scully: Mmm, to be fair, I might have used the words, "Mulder, how is this an X-File?"

7x05. Rush. Szupersebesség, királyság. Jó rész volt, de ami a legjobban tetszett, az a megvalósítás. Pl. az ebédlőben, ahogy a gyerek kinyírja a tanárát, mutatják, ahogy egy kicsikét bemozdul, és máris repül a tanár felé a szék.

7x07. Orison. Újabb érdekes felvetés, koponyába fúrt lyukakkal a több oxigén végett több vér áramlik át, így mentális képességek születhetnek. Először fogtam a fejem, hogy megint vallásos epizód lesz, de nem annyira erőltették a témát, valamint elővették a 2x13-as rész fetisisztáját, aki újra Scully vörös fürtjeire vágyott :) És valamennyire, persze szokásos kételyben tartva, de megmagyarázták, hogy mi az a szörny.

7x08. The Amazing Maleeni. Varázslat, trükkök. Jó kis rész volt, mindig is érdekeltek az ilyenek, hogy hogyan csinálják a bűvészek, de valahogy sosem jártam utánuk, pedig jópár leleplező video van neten, meg tv műsorok is akadnak. Majd egyszer. Ja és az epizód vége simán Monk-os volt. Vagyis inkább fordítva, Monkék nyúlták innen két évvel utána. Be kéne vezetni a fogalmat Simpson mintára, hogy "X-Files already did it!". Szóval ahogy Mulder leleplezi a két bűvészt, hogyan csinálták a nagy trükköt, az volt Monkos, még a flashback is fekete-fehér volt.

7x09. Signs&Wonders. Hajjaj de elkiabáltam. Meg is jött a vallásos fosrész. Tényleg ezentúl minden évadban lesz egy ilyen? Faxnak kell ilyen szarság. Ráadásul ilyen hülye kígyós gyilokkal megspékelve.

7x10-11. Úgy látszik most kezdődik el, amire sokan panaszkodnak, hogy a főszál elindul lejtmenetbe? Mi van a húgával? Még mindig őt keresi? Hisz már tudjuk, hogy klónhibrid, Smoking Mannél van is egy, találkozott is vele!!! Nem is egyszer!!! Miért keresi ilyen piti gyerekrablásos ügyeknél? A filmben is elmondták, miért lett elrabolva Samantha, az apja vitte el, ő döntött így egy jobb cél érdekében. Vagy ez is csak bullshitelés volt Mulder megtévesztésére? Nem hiszem. A 11-es rész már követte az eddig felépített sztorit úgy ahogy. Megtudtuk, hogy Smoking Man egy katonai bázison vizsgáltatta a húgát, meg Jeffrey is ott volt. Aztán Samantha ott volt a kórházban, feltételezhetően miután megszökött, és onnan egyszer csak eltűnt. Ez a csillagfényes dolog már számomra is baromság. Végén Mulder a szellemekkel áhh, meg hogy jobb helyen van? Mi van a klónokkal? Mi van a felnőtt Samanthával aki Smoking Mannél van? Próbálok a készítők fejével gondolkodni. Talán ezt akarták: az eredeti Samantha 14 évesen meghalt, azaz eltűnt abból a kórházból 1979-ben- De akkorra már sok mintát begyűjtöttek belőle, így könnyedén tudták klónozni/hibridet csinálni belőle. Ilyesmit akarhattak kihozni , hogy Mulder végre lezárhassa ezt az egészet, de mégse kavarjanak be annyira az alienes szálnak. Mindenesetre szerintem ez így baromság volt. Az már csak mellékes, hogy Mulder anyja is meghalt, de eléggé súlytalan volt.

7x12. X-Cops. Van Amerikában a Cops című sorozat, ami igazi zsarukat követ kamerával. Na egy ilyenbe csöppennek bele Mulderék miközben valami szörny garázdálkodik a környéken. Imádom az ilyen kézikamerás cuccokat (Blair Witch Projekt, Cloverfield, REC), bár nem ilyenre számítottam volna, de így is marha jó volt.

7x13. First Person Shooter. Hehe, kockulás, gémelés. Valósághű virtuális játékélmény. Nem volt rossz, Mulder vérbeli kocka :D meg fasza badassek voltak beöltözve :D

7x17. All Things. Ez egy kínszenvedés epizód volt, egy unalmas zavgyaság. Scullyről kiderül, hogy viszonya volt a családos tanárával egykoron a medikus suliban, most pedig betegen fekszik a kórházban, mármint a tanár. Mulder pedig gabonaköröket akar vizsgálni Angliában. Persze ebből semmit sem látunk, az epizód Scully központú volt. Mondanom sem kell, melyik történetszál érdekelt volna jobban. Ha Mulderrel maradunk, még akkor is ha csak fél órán keresztül gabonaköröket vizslat, jobban lekötött volna. A szánalmasan hatásvadász cold openről ne is beszéljünk, semmi funkciója nem volt, még ha esetleg erre lett volna kiélezve az epizód, de nem. Ott aludt Scully Muldernél és kész, ennyi volt.

7x18. Brand X. Most előreveszek egy ismert színészt, nevezetesen Tobin Bell-t. Ugye a zseniális Fűrész filmsorozat Jigsaw-járól van szó. Amikor először feltűnik, és kérdezi tőle a főnök, hogy "what do you want", röhögtem milyen lenne, ha ilyet válaszolna vissza: " I wanna play a game" :D :D Amúgy jó kis bogaras rész volt.

7x19. Hollywood A.D. Na végre egy poénos epizód. Főleg a film :D Snájperes zombik, cigarettázó püspök, Mulder-Scully zseblámpa poén :D Meg a fürdőkádas jelenet is hatalmas volt :D De az utolsó perc még így is kiverte a biztosítékot, minek kellettek azok a táncoló zombik? ááááá nem vicces, nem feelgood, semmi ilyen, hanem gagyiszar.

Mulder: Hey, Scully, Skinman is calling me from a bubble bath.

Skinner: It's still me, Mulder.

7x21. Je Souhaite. Női dzsines történet. Végülis elment, az a két hülye tényleg nagyon ostoba volt a gyökér kívánságaikkal :D Mulder is jól megszívta, békét kért a Földön, erre ki lett írtva az egész emberiség. Hát így is lehet béke a Földnek :D Az utsó kívánsága meg előre látható volt. Amúgy mindenki életében egyszer biztos elgondolkodik azon, milyen három kívánsága lenne. De tényleg vigyázni kell, hogy konkretizáljuk, nehogy így járjunk ;D

Mulder: You don't remember disappearing...off the face of the earth for about an hour this morning?

7x22. Requiem. Na és akkor a zárás. Krycek WTF? A nyitásban még serényen tevékenykedett, éppen ellopta a tengerparti űrhajó anyagait, most meg valami börtönben van? Lemaradtam valamiről? Na mindegy, kihozza onnan már elején Marita. Mulder és Scully pedig visszatér a Pilotos helyszínre, azaz az első ügyük helyszínére, és pár akkori szereplővel is találkoznak. Jó kis nosztalgikus volt, amikor a felfestett X-et meglátják :) Lényegében egy lezuhant űrhajó keresnek az epizódban (amikor mindenki együtt van az asztalnál barát-ellenség, és beszélik meg a részleteket, az azért epic), a végén pedig miután újjáépítette magát a hajó, Muldert jól el is viszi, pár helybélivel és az alien fejvadásszal együtt Skinner szeme láttára. Scully pedig terhes, újabb WTF.

Néhány gondolat még a sorozatra vonakozólag. Mulder beszólások, egysorosok. Néha akkorát ütnek, annyira viccesek, hogy hihetetlen :D Nagyon jók tudnak lenni tényleg, már csak ezért is megéri megnézni egy-egy szarabb részt. Ha most menne az X-akták a sorozatjunkien biztos lenne sok jelölése a Hét idézete rovatban :)

Másik meglátásom, hogy az X-aktáknak elképesztően jól állna a zenés montázs, akár lassítással. Pont a zagyva 7x17-ben volt pár tíz másodperces ilyen cucc, és hát szerintem simán kéne több is. Nem mindig, nem is kell minden részbe, de néha nagyon jó eszköznek bizonyul. Valami éneklős music, lassítás, montázsok. Én nagyon örülnék neki. (Imádom az ilyet alapból is)

Harmadik megállapításom még mindig az, hogy nincsenek emlékeztetők. "Előző részek tartalmából". Nem kéne minden szart belerakni, hogy perceket kitöltsön, de könyörgöm, valami mankót adjanak a nézőknek, mert így is bele lehet zavarodni az egészbe. Tessék, az évadnyitó már nekem is zavaros volt. Az ötödik évad kezdésnél már bevetették, nem értem, miért nem tették meg többször. Ez tényleg nagy hátrány. Csak remélni tudom, hogy maradék két évadra belöknek pár snittet a részek elé. (persze tudom, hogy úgyse, de halreménymeg utoljára)

Számomra ismerős színészek: Mark Pellegrino ( 7x03), Lostból ő volt Jacob, Supernaturalból pedig Lucifer. Shia LaBeouf (7x06) pontosan, a mai nagy Transformers filmek sztárja itt még egy kisgyerk :D James Morrison (7x14), nekem ő a 24-ből ismerős. Tobin Bell (7x18) ugye a Fűrész filmek. Téa Leoni (7x19) ő alakította Scullyt a hollywoodi filmben :D amúgy meg Bad Boysból, Jurassic Parkból lehet ismerős.


Smoikng Man: There's no God, Marita. What we call God is only alien... an intelligence much greater than us.

Marita: They're coming here, aren't they?

Smoikng Man: They're only coming back.
 

Tehát az évad meglehetősen érdekes volt, de nem tudott olyan erőteljes epizódokat felmutatni, mint az előző. Valamint ugye ott volt a súlytalanaság. Reméljük a következő jobban sikerül, mindenesetre az, hogy Mulder szépen elszállt az űrhajóval érdekes alapot képez a nyolcadik nyitányra, de nem akarom elkiabálni. 6.5 a pontszám erre az évadra.

A bejegyzés trackback címe:

https://x-aktakdara.blog.hu/api/trackback/id/tr142549449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szoszo_k 2012.07.02. 10:07:56

öhm, nos, azt hiszem, hogy az all things című epizódot nem igazán sikerült megértened... :D nem tudom, feltűnt-e, hogy a fight the futureben, majdnem smárolnak, majd mulder konkréten elmegy a világ végére, hogy megmentse scully életét. már ott és akkor teljesen nyilvánvaló, hogy 100%-ig kimerítik az érzelmi spektrumot, amit férfi és nő érezhet egymás iránt. az egész 6-7. szezon egy finoman prezentált randi időszak (randi persze a maguk módján, ami kb abból áll, hogy egymásra nézünk, vagy netalán tán egymáshoz érünk - baseball jelenet a the unnaturalben elég szép példa erre), amiben az all things c. epizód idejére - vagy attól kezdve - már egyértelműen szexuális viszonyuk van - legalábbis számomra. nem véletlen, hogy a részben egy olyan ember a kulcs figura, akivel scullynak viszonya volt, hogy scully a saját bőrén tapasztalt egy természetfeletti jelenséget, ami mindig azzal jár együtt, hogy közelebb kerül mulderhez, akit teljesen letaglóz ez a történet is, pedig valóban nem egy x-akta alapanyag. a részt keretező szerelmesnek mondható szám pedig attól a mobytól származik, akinek ugyanerről az albumról kikerült másik dala az aláfestő zene, mikor mulder elbúcsúzik samantha szellemétől - csupa szignifikáns spirituális élmény és érzelmi előrelépés, amik mind összeköthetők valahogy. szóval a rész introja igenis rohadtul fontos, mivel az egész rész egy utazás scully koponyája körül, a pszichéjében és belső lelki világában, amihez muldernek szerves köze van, sőt mi több már körülötte forog az egész!!! az a szőke copfos nő, aki megmenti scully életét, miközben ő mulderrel beszélget a telefonon??? majd bevezeti a buddhista templomba, ahol átéli a víziót??? majd a végén a nő maga mulderrá változik??? 1+1=2??? plusz ehhez még hozzátenném, hogy a sorozatban többször is előkerült már, hogy állítólag mulder a szőke, hosszú lábú nőkre gerjed, ami miatt scully egyértelműen neheztelt rá, alighanem részben azért, mert ő ennek a teljes ellentéte, ez persze egy rendkívül antifeminista feltevés/motívum, de mindenképp van valóságalapja. nem beszélve arról, hogy egy olyan ember tollából származik mindez, aki talán a legjobban ismerte a karaktert, mivel a részt írta és rendezte gillian anderson.

szóval ezzel kapcsolatban elég durván csak a felszínt kapargattad, ami persze annak az ára, ha az ember darálva néz egy sorozatot, amiben 1% az amit megmutatnak a képernyőn, és maradék 99 amire meg magadtól kell rájönnöd vagy utánaolvasnod.

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2012.07.02. 18:08:06

@szoszo_k: Érdekes, amit mondasz, el tudom képzelni, hogy így van, az epizód maga attól még nem volt élvezhető szerintem :)
süti beállítások módosítása