The X-Files: I Want to Believe

2011.02.02. 17:05

Több mint öt évvel a sorozat befejezése után elkészült a második film, 2008-ban. Egyértelmű, hogy nem erre számítottam, de nem azt mondom, hogy csalódott vagyok, azonban sokkal többet ki lehetett volna hozni egy ilyen lehetőségből. Spoilerekkel a tovább mögött.

Mert nem az a gond (dehogynem!), hogy Chris Carter, az X-akták atyja most egy olyan mozit akart csinálni, ami nem annyira függ a sorozat mitológiájától, hanem hogy egy ennyire random ügy volt a film fő váza. Nézzük, mi is volt ez.

A kezdés nagyon faszára sikerült ezekkel a váltott késpsorokkal a keresésről, meg az FBI nő megtámadásáról. Ezért plusz pont jár mindenképp. Utána meg is keresik Scullyt az üggyel, hogy a segítségét kérjék, és persze Mulderét is. Egyikük sem dolgozik már az FBI-nál, Scully orvoskodik, Mulder pedig bezárkózva él egy szobában. Egy olyan lakásban, ami kísértetiesen hasonlított a régi irodájára a poszeterrel, újságcikkekkel, és persze a ceruzákkal az álmennyezeten :D Ez például nagyon jó kikacsintás volt a sorozatra, ilyenből lehetett volna több is. Mert hát attól még, hogy a sorozathoz képest is saját lábakon álló filmet akart Chris, ez mégiscsak egy X-akták film.

Ezeken kívül még szóba hozták Mulder húgát is, hogy őt kereste, meg hogy meghalt. Valamint William, a fiuk is néhány mondatra feltűnt.

Szóval a szakállas (!) Muldert először nem érdekli az ügy, de aztán hamar meggondolja magát, és onnantól újra előjön a kutakodó énje. Egy médium segít az FBI-nak, aki azt állítja, hogy lát bizonyos dolgokat az elrabolt ügynökkel és az elrablókkal kapcsolatban. Leginkább ez kelti fel Mulder vágyát a nyomzás iránt. Scullyét pedig ez lombozza le. De mellékszálként kapunk egy gyógyíthatatlan beteg kisfiút, akit Scully kezel, és talán van egy műtétes gyógymód is, de egyáltalán nem biztos a hatása. Többek között ez a dilemma is belekerül a médiumos szálba.

Egyébként a visszatérők között csak Mulder, Scully és a végén Skinner szerepelt. Nem mintha bánnám, hogy az idegesító Doggett, vagy a semmilyen Reyes nem tűnt föl, ez így nagyon is jó volt. Helyettük az FBI oldalon egy ambíciózus ügynöknő volt, akit a gyönyörű Amanda Peet alakított, a rosszfiúk oldalán pedig Callum Keith Rennie jeleskedett. A mellékszereplők között volt még Xzibit és Nicki Aycox.

Ha az első film megkapta a hideget-meleget, hogy csak egy hosszabb epizód, akkor ez a második film mit érdemelne? Hát valahol azt, hogy egy gyengébb hosszabb epizód. Az ügy tényleg teljesen random volt, nem volt semmilyen kormányösszesküvés, semmilyen földönkívüli dolog. Egy szervkereskedő donorokat rabol el, hogy társát a testrészekből "újjáépítse". És ezzel áll kapcsolatban a médium, aki segíti a nyomzást, és a szokásos X-aktákra jellemző kételyeket ébresztgesse. Ennyi. Ez akárhogy is nézzük, tényleg egy sima epizód sztorija is lehetett volna. Ráadásul nem volt benne semmilyen epic jelenet, nem mondanám annyira húú de izgalmasnak sem a filmet, és egyikük sem kerül súlyosabb életveszélybe. Tudom, Muldert majdnem lefejszézték, de őszintén, ennél ezerszer keményebb szitukban is voltak már. Szóval sajnálatos, hogy a ziccert kihagyták. Itt volt a lehetőség egy filmre, amiben tovább vigyék a sorozat hagyatékát, erre elfecsérlik egy sima ügyre.

Skinner: I know Mulder. He'd get to a phone and call first. He didn't do anything crazy. Not overly crazy.

A stáblista utáni jelenet meg nem tudom mi akart lenni, és még azt sem tudom eldönteni, hogy király-feelgood volt-e, vagy elképesztő nagy gagyiság. Scully és Mulder egy csónakban a tengeren, trópusi szigetek a távolban. Elvannak, nyaralnak, Scully kortyolgatja az italát....

A pontot az előző filmhez mérten osztom ki. 5/10. Azt olvastam, hogy tervben van már egy harmadik film is (arra alapozva, hogy jól szerepelt a pénztáraknál ez a film), ami visszatérne a sorozat fővonalához, és a 2012-es invázóval folgalkozna. Mindenképp jöhet a film, és szerintem kellene is jönnie, nem lehet vége ennek a nagy kultuszú sorozatnak egy ilyen semmilyen filmmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://x-aktakdara.blog.hu/api/trackback/id/tr982633851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

COLT 2012.07.14. 19:24:52

Tévedsz, nagyon nem szerepelt jól a pénztáraknál. Egyébként eléggé érdekes a véleményed, neked semmi nem tetszik? 7/10 volt a legjobb amit adtál. Kár hogy te nem 10 évvel ezelőtt láttad még ezt a nagyon nagyon hatalmas kultikusan nagy sorozatot a Viasat3on!.

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2012.07.15. 10:48:48

@COLT: Az első filmre 8-at adtam, a hatodik évadra pedig 7.5-öt :P És rengeteg epizód tetszett, meg kedvenc lett, szóval valami csak tetszik nekem is ;)

Hát igen, valószínűleg akkor más szemmel tekintenék az X-aktákra :) (egyébként is mindenki más szemmel néz a fiatalkori meghatározó sorozataira, nekem pl. az Stargate volt ilyen)

Amúgy ezt a jól szerepelt dolgot már nem is tudom hol olvastam, de most jobban utánanéztem, valóban elég silány volt a nézőszám.
süti beállítások módosítása