X-Akták: Tizedik évad

2016.02.27. 20:11

Sokat gondolkoztam rajta, írjak-e az új évadról, mivel a blog célja az elsőnézős daraélmény megosztása volt, de mivel a blog neve Kezdet és Vég, így egyelőre ezzel az évaddal van vége a sorozatnak :)

Mint minden rajongó, én is örültem a kezdeti híreknek, hogy a Fox berendelte az új évadot, sikerült összeszedni a színészeket, Chris Cartert is, és hogy minden sínen van. Ugye előtte egy új filmről voltak pletykák, de csak nem akart összejönni, ez így meg talán jobban is jött ki, hogy több részben tudnak majd mesélni.

Sőt, mivel nem volt írószoba, így Carter csak az első és a hatodik részt írta meg, a többit más X-aktás írókra bízta. Azonban jöttek a kezdeti kritikák, és nem voltak elájulva a részektől, majd pedig mi is megcsodálhattuk, mit raktak össze nekünk tizedik évad címén. Akkor jöjjenek a spoilerek

vlcsnap-2016-01-27-19h39m29s168.png

10x01. My Struggle. Belecsaptunk a lecsóba, Mulder narrált egyet, felvezette a régi és az új nézőket. Az első főcímet is előszedték, jó gesztus volt, és hát természetesen Muldert és Scullyt is jó volt újra együtt látni. 2016 van, úgyhogy előkaptak pár új, népszerű konteót, meg egy netes összeesküvés elméletes emberkét, akit én nem tudtam komolyan venni, mivel néztem a Community-t :D Jeff baszki :D

A roswelli eseményeket is megmutatták, hogy aztán kiderüljön, hogy ennyi volt az idegenekből. Mindent az ember csinált azóta, ők felelősek az összes földönkívülinek titulált eseményért. Ez a húzás egy kurva nagy faszság volt szerintem, bár nyilván ez is egy népszerű konteós teória, de azért erre felhúzni a korábbi évadok eseményeit, meg mindent, azért na... ne már...

vlcsnap-2016-01-27-19h43m40s116.png

És mivel 2012 rég elmúlt, a maja jövendölős idegen inváziót is a kukába kellett dobni. Sajnos ez már nem derül ki, mit kezdett volna Carter ezzel a szállal, ha '12 december 21 előtt kijön egy film, vagy évad, vajon akkor is az emberek lettek volna a mumusok, vagy jöttek volna az idegenek?... Kár érte, de ez akkor sem mentség erre a szálra.

És akkor még a Cigarettást is visszahozták, komolyan? Visszaolvastam, mit írtam annó erről: "...két helikopter szarrá bombázza az egészet, rendesen mutatva Smoking Man-ünket, amint elég. Gondolom azért, hogy ne ébredjen senkiben kétely, hogy megint nem halt meg."  Vicces, mi? Pont az ellenkezőjét csinálta ezzel Carter, hogy előrángasson még egy legendás karaktert az új évadra, de minek? Jó hogy nem Kryceket is visszahozta...

10x02. Founder's Mutation. Ilyen volt a régi sorozatban egy uncsi, érdektelen rész. De itt még azért meg volt a kezdeti lelkesedésem, valamennyire bejött, meg jó, hogy Williamet is előszedték. Viszont az a két képzelgés nagyon nem kellett volna. Az új nézőket totál összezavarhatták vele szerintem, mintha megtörtént volna ilyesmi... A takarító csávót meg annyira a pofánkba tolták, hogy nem lehetett nem rájönni, hogy ő a hunyó...

vlcsnap-2016-02-27-18h29m23s219.png

10x03. Mulder and Scully Meet the Were-Monster. A poén rész. Ez baromira megosztotta a nézőket, valaki 10/10-es zseniálist kiáltott, valaki meg 1/10-es szart. Én sajnos valahol az utóbbi környékén vagyok az álláspontommal. Azért sajnos, mert az a Darin Morgan írta a részt, akinek az egyik epizódját kihoztam top 1 résznek a top 10-es posztban. Igen, a 3x20. Jose Chung's From Outer Spaceről van szó. 

Így nem kis elvárásokkal ültem le a rész elé, hogy majd dőlök a nevetéstől, és ámuldozok a zsenialitáson. De sajnos egyik sem jött be. Ötlet szintjén talán remek volt ez a sztori, hogy szörnyből lesz ember, de sajnos egy epizódra ráhúzva gyenge volt. A kamerázó Mulder se volt vicces, és bár ezt sose szoktam figyelni, de itt undorító volt a Ford reklám, ahogy kétszer is beparkol vele, aztán meg pont megtalálja a szörny-embert.

vlcsnap-2016-02-03-19h20m32s8.png

10x04. Home Again. A creepy/félelmetes rész. Ezzel a résszel igazából nem volt baj, kellően nyomasztó volt, az ügyet se oldották meg. Bár Scully szála a haldokló anyjával megint olyan dolog volt, amire a többség szerintem annyira nem volt kíváncsi, de belefért.

10x05. Babylon. A... hát poén is, meg komoly rész is volt. Az ügy kellően aktuális és bizarr, a vicces részt pedig a két ifjú ügynök, valamint Mulder begombázása szolgáltatta. Na, ez utóbbi már tényleg humoros volt, az a trip amit levágott a cowboy kalapban hatalmasra sikerült :D A Lone Gunmen is camezott egyet. A másik két ügynök se volt rossz a hasonlóságokkal, bár Einstein ügynök arroganciáján lehetett volna finomítani. Egyébként azt hittem, őket már nem látjuk többet, ezért baromira meglepett, amikor a zárásban ekkora szerepet kaptak...

vlcsnap-2016-02-27-19h24m47s210.png

10x06. My Struggle II. És akkor a zárás. Ez egy fos volt. Egy nagy gőzölgő kupac szart rakott le elénk Carter, nincs ezen mit finomítani, főleg úgy, hogy a legvégén még a pofánkat is belenyomta. De tényleg, mi volt ez? Az immunrendszer legyengítése? Ezt jósolták meg a maják? És 2012 óta megy a megvalósítás. Annyira erőltetett volt ez a magyarázat, hogy nem hittem a fülemnek. Igaz, csak egy félmondatban ejti el a Cigarettás a 2012-t, de mivel ugye nagy jelentősége volt a dátumnak a sorozat végén, muszáj volt belerakni. De ezt így áhh... értem, hogy elmúlt a dátum, és egy inváziót is nehezen lehetett volna megoldani, de igazából erre kellett volna használni a 2008-as filmet.

Meg az is vicces, hogy ha 2012 óta megy a dolog, miért pont most lett beteg mindenki? Egyszerre! És még Reyes ügynököt is előszedték, de ez is tök nagy hülyeség volt, hogy a Cigishez szegődött. Mulder csak szenvedett a részben, Miller jól megmentette, Skinner nem csinált lényegében semmit (az egész évadban), Scully és Einstein meg 10 perc alatt kikotyvasztott egy vakcinát. Ezt a baromságot!

vlcsnap-2016-02-27-19h46m25s153.png

És akkor a végén egy olyan orbitális cliffhangert kapunk, hogy még most se hiszem el. Mulder épp a halálán van, azt se tudjuk, működik-e a vakcina, és akkor jön az ember(?)-űrhajó... Sok évnyi szervezkedés után végre összejött nem is egy film, hanem hat epizód, és akkor Carter úgy gondolta, jó ötlet ennyire nyitva hagyni a végét? És ha soha nem lesz folytatás?

Szóval vegyesek az érzéseim az évadról. Egyrészt ugye jó volt látni a két legendás ügynököt újra, ahogy nyomoznak, ügyeket oldanak meg, poénkodnak stb... Másrészt viszont kurvára el lett pocsékolva megint a sztori. Voltak szar részek, az belefér, de hogy a fővonalat ennyire elbaszták, az megbocsáthatatlan. Egy mozifilm sokkal jobb lett volna, akkor biztos nem ilyen baromság kerekedett volna ki ebből.

A folytatásról egyelőre pletykák vannak csak, de annyira nem állt bele a földbe a nézettség, szóval szerintem kapni fogunk még egy etapot, és hát nagyon remélem, hogy Chris barátunk összeszedi magát addigra...

A bejegyzés trackback címe:

https://x-aktakdara.blog.hu/api/trackback/id/tr468424158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskutyauto 2019.02.10. 01:22:17

Nem tudom miért álltál le... hiszen azóta van még egy évad ugyebár a 11-edik, amit tavaly mutattak be... és szerintem lesz is még, hiába is virnyog Anderson drága... ;)
De ha netán mégis kiszállna végleg így hogy 15 év szünet volt, jó hülye lenne, mivel ez volt az egyetlen top szerepe; az összes többi felejthető... Talán még a ne túl régi, The Fall rövidsorozat az, ami említésre méltó... Kicsit gondolkodhatna, hogy Scully-ként lett szupersztár, és 15 évig hiába erőlködött, bár tény hogy jó színész és gyönyörű, de ilyen bizsergető és katartikus karaktert nem tudtak összerakni neki sem filmben (amiből sokat nem is csinált ugyebár), sem sorozatban; szóval elég izzadtságszagú volt az a 15 év (bár én a Duchovny-nek sem bírtam a hülye szex sorozatát.. mennyi elvesztegetett idő és energia... míg ehelyett végig mehetett volna az X-akták, max így ahogy az utóbbi két évad, ritkább részekkel... Ezt nem lehet megunni, és téma meg ötlet végtelen van. A parakutatás, ufókutatás illetve konteók világa azóta még nagyobb katyvasz, amiben bőven lehet halászni bármeddig...
süti beállítások módosítása