The X Files (Fight the Future)

2010.09.08. 15:30

Az első film. 1998, időrendben az ötödik évad után következik, és történetileg is beleilleszkedik. Már az elején ki kell jelentenem: ez bizony rohadt jó volt! Szóval ilyen lenne egy X-akták epizód, ha eleresztenék a költségvetést? Mert látványban nem szűköldködtek. Na de ne szaladjunk előre. A tovább mögött a kritika.

I.e 35.000. Az őesemberek egy barlangban földönkívüliekre bukkannak. Miután kinyírják az egyiket, az alien vére rámozdul az emberre, és beivódik alá. Na igen, 4x08-09, a Tunguzka meteorral érkezett anyag is ugyanezt tette. Szóval erősen beépül az eddigi X-akták mitológiába. Ezért máris jön a kérdésem: ez moziban ment? (Igen amúgy) Mert akkor random emberek is beültek rá, az biztos, és nem igazán tudom megítélni, mennyire lehetett érthető számukra. Ugyanis egyik esemény követi a másikat, a sorozatból megismert kormányemberek tűnnek fel, hogy beszéljenek a földönkívüli invázióról meg ilyesmik. A sztori természetesen még sok régebbi szálat tartalmaz a sorozatból. A méhek, vagy a klónozás említése.

Nekem, aki rövid időn belül a háta mögött tudhatja az eddigi öt évadot szinte kristálytiszta volt a kép, hogy mi miért történik, ki kicsoda. Miért teszi azt a vírus, amit tesz, miért titkolóznak az ellenszer miatt, és a többi..... De ez egy non-x-files fan-nak nem tudom mennyire jött le. Na mindegy, nem is ez a lényeg, én élveztem minden percét.

I'm the key figure in a government plot to deny the existence of extraterrestrials. It's a global conspiracy with key players in the highest levels of power. And it reaches down into the lives of every man, woman and child on this planet.

A filmet magát tekinthetjük egy hosszabb X-akták dupla résznek, egy két órás eventnek, ezt úgy tudom meg is kapta a film sokszor a kritikusoktól, hogy semmi több, mint egy hosszabb epizód. Azonban mégis mi választja el tőle? Elsősorban a már említett költségvetés. A sok pénz látványt szül, és a készítők is szabadabb kezet kapnak hőseink kalandoztatására. Volt itt felrobbanó sokemeletes épület, kukoricaföld meg hatalmas fehér kupolák, űrhajó belseje, jégmező meg beomló jég. A másik, ami elválasztja egy átlagos résztől, az a sok helyszín.

A történet ott kezdődik, ahol az ötödik évad abbamaradt, lezárták az X-aktákat. Ennek folyamán Mulder és Scully rendes FBI akciókban vesz részt, ami jelen esetben egy bomba lokalizálása egy épületben. Aztán persze kiderül, miután felrobban a bomba, hogy ebben is van eltussolás, a megfertőzött testeket akarták így eltűntetni. És megkezdődik a nyomozás. Jön a vonatkövetés, a fehér kupolák a méhekkel, majd Scully megcsípése. Mulder majdnem fejenlövése. És hát az Antarktisz. Amint megkezdődik a jelenetsor, és látjuk Muldert a hójáróban, hát EPIC. Ahogy lejut a jég alatti bázisra, a kapszulák emberekkel meg alien hibridekkel, meg Scully kimentése, majd az űrhajó elszáguld fölöttük, miután szétkúrta a jeget. 10/10

Külön kiemelném Mulder és Scully majdnem csókját. Ehh, ezt nem kéne. Vagy ha igen, már el kellett volna kezdeni építeni rá sokkal régebben. Lásd példaként Stargate, ahol O'Neill és Carter ilyen témájú történetszálát milyen jól beleépítették, de csak nagyon keveset, mégis jól. A kevesebb néha több.


Mulder: - I need you on this...
Scully: - You don't need me. You never have. I've just held you back. I gotta go.
Mulder: - lf you wanna tell yourself that, you can. But you're wrong.
Scully: - Why did they assign me to you? To debunk your work. To shut you down.
Mulder: - But you saved me! As frustrating as it's been sometimes, ..your strict rationalism and science have saved me a thousand times over. You kept me honest. You made me a whole person. I owe you everything. Scully, you owe me nothing.

És végül a beszélgetés a 'The Well-Manicured Man'-nel a kocsiban, amiben jó sok dologra fény derül (a magyar felirat alapján mert soka szöveg):


Man: - A vírus földön kívüli. Keveset tudunk róla, azon kívül, hogy ez volt a Föld őslakója.
Mulder: - Egy vírus?
Man: - Mi más egy vírus, mint egy legyőzhetetlen kolonizáló erő? Barlangokban él, a föld alatt, s egyszer csak mutáción esik át. Akkor támad.
Mulder: - Ennek eltitkolására irányult az összeesküvés? Egy betegséget?
Man: - Nem, rosszul értette. Az evolúció skáláján az AIDS, az Ebola vírus, ezek mind újszülöttek. Ez a vírus már a dinoszauruszok előtt a Földön járkált.
Mulder: - Járkált?
Man: - A maga kis zöld emberkéi több millió éve érkeztek ide. Azok, akik nem mentek tovább, előrehaladott kórokozó formájában szunnyadtak, arra várva, hogy egy, a bolygót kolonizálni akaró földönkívüli faj újraalkossa őket, a mi testünket használva fel gazdaként. Ez ellen nem tudunk védekezni. Csak egy gyenge oltóanyagunk van. Most már látja, miért tartottuk titokban? Hogy még a maga apja sem fedhette fel az igazságot? Dallas előtt azt hittük, a vírus csak rabszolgafajjá akar tenni minket. Képzelje el meglepetésünket, amikor elkezdtek kifejlődni. Az én csoportom együttműködött a földönkívüliekkel, a vírust elérhetővé tevő programok kidolgozásában, azt remélve, hogy megtaláljuk az ellenszerét.
Mulder: - A saját irhájukat akarták menteni.
Man: - A túlélés a végső ideológia. Az apja bölcsen nem hitt benne.
Mulder: - Feláldozta a húgomat.
Man: - Oltóanyag nélkül a vírusos tömeggyilkosságot csak azok élhetik túl, akik immúnisak. Humán földönkívüli klónok. Megengedte, hogy elrabolják a húgát, egyetlen célból. Hogy biztosítsa a túlélését. Genetikai hibridként. Az apja a reményt választotta az önzés helyett. Reményt az egyetlen jövőben, amivel rendelkezett: Gyermekeiben. Azt remélte, maga majd felfedi az igazságot. Hogy leállítja a projektet, hogy harcolni fog ajövő ellen.

Szóval igen, kiderült az összeesküvés egy része, miért a titkolózás, mik az alien hibridek, és miért lettek létrehozva, valamint hogy Mulder apja miért vitette el a húgát, és mi célból. Azért ezek elég súlyos dolgok a sztori szempontjából, a következő évad(ok)ban minden bizonnyal újabb alappillérei lesznek a fősztorinak.

A végén persze megint bizonyíték nélkül állnak Mulderék, nem hisznek nekik az FBI-nál, de azért egy X-Files reopened-et megkaptak. Jöhet a hatodik évad :)

A film maga megérdemel egy szilárd lábakon álló, erős 8/10-et.

Bónusz kép: az Epic jelenet, amint beomlik a jég.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://x-aktakdara.blog.hu/api/trackback/id/tr32280531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása