X-Akták: Nyolcadik évad

2011.01.21. 22:59

Azt hiszem mindenki tudni fogja, mi is lesz a bajom ezzel az évaddal, és szerintem az X-akták rajongók zöme is hasonlóan vélekedik. Leszögezném előre, hogy nekem fogalmam sem volt erről, mármint tudtam, hogy lesz új állandó szereplő, láttam róla képeket, de azt álmomban sem gondoltam, hogy ilyen formában. Spoileresen a tovább mögött.

8x01-02: Within - Without. Már az új főcím is meglepetésként ért: néhány új bejátszás Scully babájáról, valamint az új szereplő. Igazából korábbra gondoltam volna, hogy megjelenik, mint már említettem tudtam, hogy jönni fog egy új főszereplő, de nem gondoltam, hogy csak az utolsó két évadra. Persze most már tudom, hogy ezzel csak jól jártunk. Szóval itt van újra Kersh, akit elő is léptettek, ezáltal Skinner főnöke (is) lett, így jól megszorongatja mindenki tökét (évad folyamán többször is). És itt jön képbe az új állandó szereplő, John Doggett, mint Kersh ölebe, eléggé negatív figuraként. Persze csak az első részben, hiszen meg kell szerettetni valahogy. Aztán Gibsont is elővették, aki az arizoniai sivatag közepén valami istenháta mögötti iskolában lakik. Mindenki őt keresi, hogy rajta keresztül megtalálják Muldert. Ja igen, a dupla évadnyitó alapváza volt Mulder keresése. Elvitte őt az űrhajó a hetedik évadzáróban (persze Skinnernek senki sem hisz), és most őt keresik. Muldert közben pedig elképesztő kínoknak vetik alá: szúró-vágó fájdalmas kísérleteket végeznek rajta. A második részben mekkora durva már, hogy Scully kint keresi éjjel a sivatagban az űrhajót, és amikor elviszi a helikopter, látjuk, hogy ott volt pár tíz méterre tőle. Brutál. Meg amikor már kezdtünk örülni, hogy ki lett nyírva az alien fejvadász, kiderül, hogy még rengeteg van belőle. Utólag persze sejthető volt, de legalább tanúi lehettünk egy kinyírásának. Na és akkor térjünk az epizód legnagyobb meglepetésére. Mulder nem került elő! Mert ugye mindig veszélybe kerültek - általában Mulder - az ilyen duplarészekben, de az epizód végén mindig megmenekült/előkerült. Hát most nem. Eléggé érdeklődve vártam, hogy mit hoznak ki ebből, naivan még akkor sem gondoltam, hogy ez lesz. Mondtam is magamban: "aha, szóval ezért kellett az új állandó szereplő, hogy addig valaki legyen Scully mellett az X-aktáknál". De én úgy gondoltam, hogy Mulder hamar visszatér, hamar megtalálják, vagy akár erre megy el az évad eleje, és nem filler részekre. Pedig igazából az utóbbi két évadnál már inkább ezeket vártam. Hogy legyen valami zseniális, egyedi vagy akár poénos epizód. De nem így lett.

8x03 Patience. Újabb meglepődés. A főcímben már nem is volt benne Mulder, vagyis David Duchovny. Hát néztem egy nagyot. Ezt aztán tényleg lehet vérfrissítésnek nevezni, vagy állóvíz felkavarásnak. Amúgy egy elég gyenge denevér-ember mutánsos résszel kezdtünk.

Ezután rögtön rákerestem a neten, hogy mi is van, hova lett Mulder. Azt olvastam, hogy David Duchovny nem újította meg a szerződését a nyolcadik évadra, és inkább a filmes karrierjét akarta építgetni. Fuck you for that, David! Remélem kurvára megérte, hogy elkúrtál egy fél évadnyi X-aktákat!

8x04 Roadrunners. Ez jó rész volt, sivatagos szektás, nagy parazitás ami bemászik a gerincedhez :D Végig Scully nyomoz, Doggett csak a végén tűnik fel. Talán ezért is tetszett, mert nagyon még nem barátkoztam meg az új helyzettel, és az új karaktert/színészt se nagyon kedveltem meg.

8x06 Invocation. Érdekes epizód, a középpontban lévő ember a hétből öt napot visszafelé él meg, tehát szombat után péntek jön, és ő csak arra emlékszik, ami előzőleg történt vele, a korábbi napokra nem. Hasonlított ez a 2007-es Premonition-ra, csak ott össze vissza élte meg a napokat Sandra Bullock.

Itt már kezdtem beletörődni az új felállásba (ez nem egyenlő azzal, hogy el is fogadtam), de igazából olyan volt az egész, mintha egy X-akták spin-offot néznék Scullyval. X-files with Scully. Ebből is látszik, hogy Mulder karaktere rohadt sokat hozzáadott az egészhez.

A következő epizódokban volt röntgenszem, fémember, meg Freddy Kr.... akarom mondani egy harmadik szemes ember, aki álmokban ölt. Semmi extra. De így Mulder nélkül sokszor úgy vannak az ügyekkel, hogy a rész feléig kb. nem tudnak semmit, találgatnak, tapogatóznak, de épkézláb ötletük nincsen. Mulder pedig már az elején fel szokta vázolni a helyzetet akármilyen hihetetlen legyen is az. Persze most Scully az, aki a nyitottabb elméjű és Doggettnek kell a saját szemével látnia a dolgokat, hogy elhigyje. Vagy még akkor sem. Nem tudom megkedvelni az embert, amihez a darálás sem segít hozzá, hiszen nincs elég idő, hogy leülepedjen az egész. Egyébként azt hittem, hogy valami ütős sztori miatt kell egy új állandó szereplő, valami fasza, jobban átívelő dolog miatt, nem azért, hogy mulderpótlék legyen....pff.

8x10 Badlaa. Na vazze, ha ezt a részt látom kiskoromban, hát kb. tripla annyira féltem volna a sötétben. Mert hogy az a kis indiai lábatlan alak a kis taligájával, meg azzal a nyikorgással... bevallom így is megemelte kicsit a pulzusomat.

8x11 The Gift. Mondanom sem kell, mennyire meglepődtem, amikor Mulder feltűnt a cold openben. Persze hamar kiderül, hogy az eset egy éve történt, és csak kis flshbackekből láthatjuk, miközben Doggett nyomoz a helyszínen, ahol Mulder, az elrablása előtt egy héttel. Erre azt mondom, hogy kösz, inkább nem. Vagy jöjjön vissza Mulder normálisan, vagy sehogy, de ilyen rohadt csontokat ne dobáljanak elénk a készítők, ettől csak még éhesebb lettem.

8x12 Medusa. Na ilyen részekből is lehetne több, amik egy helyen játszódnak. Jelen esetben egy földalatti metro rendszerben bolyonganak Doggették, igaz Scully csak fentről irányított, de így is jó volt. Meg az apró foszforeszkáló medúzák, hehe :D

8x13 Per Manum. Újabb csontot kaptunk, vagyis újabb Mulder flashback. De legalább előrébbléptünk Scully terhességére vonatkozóan. Kételyek, lehet, hogy alient hord a hasában? Meg Mulder cuccával akarta a megtermékenyítést? hmm

8x14-15 This Is Not Happening - Deadalive. Na ez durva rész volt, megint Mulder keresés van a középpontban, és a végén meg is találják, de holtan!!! 15-ös rész máris a temetéssel kezd, majd ugrunk három hónapot. A tengerből kihalásznak egy újabb elrabolt tetemet, de kiderül , hogy még életben van, így hát kiássák muldert a temetőből, és hoppá ő is életben van. Egy kicsit cápaugrás szagú a dolog, de mint kiderül, a földönkívüli vírus tartotta életben, hogy kifejlődhessen. De a lényeg: Mulder is baaaack!!!!

Scully: Mulder, I know you know this, but if anything leaves this room, you could be in violation of the law.

Mulder: Really? When I was dead I was hoping maybe they changed the rules.

8x16 Three Words. Na ja, Kersh nem akarja visszahelyezni Muldert, sőt még bele is rúg jelképesen, mivel hogy Doggett fél éves munkássága alatt több esetet oldottak meg, mint régen. De Muldert persze nem lehet csak így félresöpörni, minden gond nélkül belefolyik az ügybe. A Lone Gunmen segít is neki, és Doggettel is összetűzésbe kerül, majd pedig a gyanúsítása sem marad el az új ügynöknek, hogy mégsem az ő oldalukra játszik. Ami persze nem igaz, hiszen őt is kijátszották, ami az évadzáróban fog kiteljesedni.

8x18 Empedocles. Egy olajfúró torony a tengeren, ahol feltűnik újra a fekete olaj vírus. Végül is jó ötlet volt végre kettesben összeereszti Doggettet és Muldert, jó volt nézni a feszültséget köztük, bár többet is kihozhattak volna belőle. Esetleg egy poén résszel. Nem volt elég Mulder hiánya az évadban, még poén részt sem kaptunk. Meh... A végén meg Mulder csak úgy feladja? Elviszi a balhét, otthagyja az aktákat, hogy Kersh ne baszogassa többet? Nem ezt várnám tőle, de végül is utána is rendre jelen van az ügyeknél, csak mint külsős.

8x19 Alone. Scully terhességi szabadságra (gyes <-- idióta egy szó) távozik (ja a pocakja is rendesen megnőtt az utóbbi részekben), Mulder meg ugye háttérbe vonult, így Doggett mellé egy új társ jön: a szőke Leyla Harrison személyében, aki egy buzgó, fiatal ügynök, és mindenáron részt akart venni X-akták nyomozásban. Keni-vágja az összes aktát, amit Mulderék nyomoztak az elmúlt években, vicces is, amikor néha benyögte a korábbi, hasonló eseteket :D Igazából nem bántam volna, ha több epizódra marad. Ja és azért megnyugodtam, Muldert nem hagyta nyugodni a vére, ennek az ügynek is utánajárt. Végén meg amikor megkérdezi őket Leyla, hogy hogyan jöttek vissza az Antarktiszról! Hát lol :D Közel állt az epizód egy poénos részhez, de a készítők nagyon kevés teret hagytak ennek, és inkább komolykodtak a hüllő-ember mutánssal....

He's after your partner Scully. You may not be aware that she was part of a program herself. Six years ago, Agent Scully was taken in a military operation...staged as an abduction. They put a chip in the back of her neck to monitor her. It was also used to make her pregnant... with the first organicversion of that same super soldier.

8x20-21 Essense - Existence. Nagyon izgalmas lett az évadzáró, azt meg kell hagyni. Mindkét részben menekülés az alienhibrid 2.0 elől. Marha jó volt, faszára sikeredett. Itt megemlítem, hogy az évadban végig Krycek ügyködött, ő volt az ellenség, más régi arcot nem is láttunk az összeesküvő oldalról. Legjobban Smoking Man hiánya tűnt fel, de nem zavart, mert Kryceket jobban bírom :D Kár hogy egy golyót kapott a fejébe. A zárás sztorija röviden, hogy van egy új idegen hibrid, mint Billy is, akik erősebbek, egy kéz suhintásra lenyisszantják az ember fejét, és képesek magukat "újraépíteni", még akkor is, ha péppé lettek nyomva.  A cél, amiért teremtve lettek az, hogy segítsenek a bolygó újranépesítésében, mármint földönkívüli részről. Mulderből is egy ilyen lett volna, ha Scully nem gyógyítja meg. Scully babája viszont fenyegetést jelent, mert valamilyen csoda ember születhet meg, amit nem engedhetnek. De a végén meg mégis engedik, körülállják miközben megszüli a babát, hát izé. Meg ugye Scully meddő volt, normálisan azt sem tisztázták, hogy ki a fene is az apa, vagy hogy lett egyáltalán terhes? A chiptől van, amit beültettek neki hat éve? Vagy Mulder az apa? WTF? A végén pedig mi volt az a befejetlen párbeszéd? És a csók? Milyen cliffhanger volt már ez kérem :D :D

Scully: From the moment I became pregnant...I feared the truth...about how... and why. And I know that you feared it too.
Mulder: I think what we feared were the possibilities. The truth we both know.

Scully: Which is what?
 

Számomra ismerős színészek: Volt egy pár most is. Joe Morton, Danny Trejo a 8x06-ból. Előbbi most az Eureka-ban tevékenykedik, utóbbit pedig renegeteg filmben láthattuk már, legutóbb a Machete-ben. Wade Williams a 8x09-ből, ő volt a Prison Break Bellickje. Ken Jenkins, Judith Scott a 8x12-ből. Előbbi a zseniális szitcomban, a Scrubs-ban játszotta Kelso-t, utóbbi pedig nekem a Jake 2.0-ból ismerős. A 8x13-ban tűnt fel Adam Baldwin, majd még később két részben. Most a Chuck-ban látható, valamint a méltatlanul elkaszált Firelfy-ban is ő volt az egyik főszereplő. M.C. Gainey a 8x18-ból, ő a Lostban volt a Többiekkel.

Annyit még a végére, hogy a cold openek természetesen még mindig nagyon ütősek, és még mindig az van, hogy sosem lehet tudni, mi kerekedik ki a főcímig. Viszont most a fasza beszólások elmaradtak ugye Mulder miatt.

 

 

Az évad értelemszerűen hátránypontokkal indul, mint mondtam, teljesen váratlanul ért ez az egész Mulder hiány. Nem volt vicces rész, nem voltak ütős beszólások. A fő karakter, aki az X-akta hangulat egyik alappillére a fél évadban hiányzott. Az új karaktert, Doggettet (micsoda egy idióta név) igaz már valamennyire megszoktam a zárásra, de évad közben nem nagyon tudtam megbarátkozni vele. 5/10-re értékelem a nyolcadik évadot ezek miatt. De talán még kevesebbet is adhatnék, de az lehet a következőre megy, hiszen azt is olvastam (persze spoilermentesen, szóval nemtom mi lesz, meg mi igaz), hogy Mulder a kilencedik évadban sem lesz benne nagyon. Hát nagyon sajnálnám, ha tényleg így lenne, mert akkor az elkönyvelhető, hogy nem látok több jó X-akták évadot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://x-aktakdara.blog.hu/api/trackback/id/tr822604000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szoszo_k 2012.07.02. 10:07:36

vicces olvasni a reakcióidat úgy, hogy minden háttér információ akkor és ott derült ki számodra, de anno nekünk volt egy egész nyarunk feldolgozni, hogy david bizony nem fog szerepelni többet. sőt megmondom őszintén, hogy rohadtul nem emlékszem arra, mégis hogyan jutottak magyarországra ezek a szezonok, de gyanítom, hogy több éves késéssel. én mindig is németül néztem a sorozatot, ott annyira nem voltak lemaradva. persze a nézők 99.9%-a így is képtelen volt ezt elfogadni és azonnal rohamosan zuhanni kezdett a nézettség... azóta is az emberiség egyik legnagyobb tévedésének tartom ezt. a nyolcadik szezon valóban egy eléggé átmeneti időszak volt mindenki számára, ettől függetlenül van pár rész, amit azóta megkedveltem. a kilencedik évadról nem olvastam a bejegyzésed, de gyanítom, hogy nem kedvelted meg jobban doggettéket. számomra azonban, igaz, ez több éves kemény filozofálás eredménye, visszatekintve annyira zseniálisan sikerült átültetni a MS dinamikát az új ügynökpárosba, hogy még legalább 3 szezont simán elnéztem volna velük. reyes és doggett abszolút méltó utódjai voltak az eredeti párosnak és halálosan sajnálom, hogy egy szezon után levették őket a műsorról. arról nem is beszélve, hogy egy csomó cameo lehetett volna daviddel és giliannel a továbbiakban is. és hogy ha esetleg azalatt a három szezon alatt még valami értelmeset is kihoztak volna a mytharcból, akkor monicaék simán feltűnhettek volna az i want to believben, mert engem pl mocskosul érdekel, hogy mégis mi lett velük, miután nekik ugyanúgy menekülniük kellett, mivel tettestársak voltak. az i want to believe, bár szeretem, mert x-akta és mert sikerült egy-két kedves pillanatot összedobni benne, azért lássuk be, hogy egy teljesen hétköznapi x-akta, amit egy kb 20 perces részben is elő lehetett volna adni. a sok kimondott érzelem mulder meg scully között meg, bár tény, hogy felüdülés volt - azután, hogy a sorozatban még csak ki se mondták, hogy igen, igen, kefélgetünk, ha nem lenne világos - elég furcsán hatott, főleg annak fényében, hogy nem hiszem, hogy maga az ügy ennyi drámai alapot szolgáltatott volna. kezdek eltérni a tárgytól. reyes és doggett zseniálisak voltak és szar, hogy egyetlen szezont kaptak, amin folyamatosan ott terpeszkedett a végéhez közeledő, sok ezer lezáratlan szállal rendelkező mytharc, ami szintén elég nagyot puffant a 9. szezon végén, mert saját bevallásuk szerint napról napra írták a történetet és fingjuk nem volt mit akartak kihozni belőle. de hát ez már 10 éve volt. azóta megbékéltem. de az i want to believe is egy lehetőség fatális elvesztegetése volt. csak ha valami annyira király, mint az x-akták, akkor a leggagyibb fos eresztéseik is szent grál kategóriába mennek. bocs hogy csak így bepofátlankodtam, de ez valamiért kikívánkozott.
amúgy meg ja, totál egyetértek azzal, hogy duchovny nagyon elbaszta a dolgot, mert a filmes karrierje nyilvánvalóan egy kalap szar volt, bár én azt gondolom, hogy minden amiben szerepelt, kurva jó, de egyszerűen a nagyközönség úgy szart bele, ahogy volt. másrészt viszont nem csak ez volt a háttérben, hanem az is, hogy már rettenetesen gyűlölt az x-aktákon dolgozni. bár gillian anderson is hasonló érzelmekkel viseltetett a sorozat iránt, azért őt rendesen kiborította, amikor vége lett. de duchovny már a fight the future után szabadulni akart és csak azért maradt - és nagyban ennek köszönhető az a teljesen új hangnem, amit a 6-7. szezon megütött (szerintem egyébként zseniális, imádom a humorát és zseniális rendezőnek és írónak tartom) - mert beleegyeztek, hogy súlyos munkákat vállalhat a kamera mögött is. de gondolom erről írtál az előző bejegyzésekben, csak azokat sem olvastam el bocsi. de grat a darához, azt hiszem kevés hasznosabb dolgot művelhet az ember az idejével, mint hogy x-aktákat daráljon. nekem is megvan legalább 2 évente egyszer kb 2005 óta.

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2012.07.02. 18:01:44

@szoszo_k: Szerintem egyáltalán nem sikerült átültetni semmilyen dinamikát Doggetékbe :) Ahogy az összegzésnél írtam, csak halvány utódai Mulderéknek. Érdektelen karakterek voltak. Reyes kb. már semennyire sem maradt meg az emlékezetemben.

Az I want to believe vélekedéseddel egyetértek, ott volt a lehetőségük megadni néhány választ egy nagyfilmben, erre elpazarolják egy ilyen random ügyre...
süti beállítások módosítása