X-Akták: Negyedik évad

2010.08.29. 00:52

Na azt a kurva, ez egy igen érdekes évad volt azt meg kell hagyni. Ha grafikonon néznénk a tetszési indexemet, akkor folyamataosan nőne az ív, mert bizony növekvő a tendencia, és egyre jobb és jobb részeket kaptunk, ahogy közeledtünk a végéhez.

De lássuk, hogyan kezdtünk. Folytatom a tovább mögött:

Mr. X-et kinyírták. Ez van. De helyette jött is egy új, bájos informátor, Marita Covarrubias. A részben a klónos szálat tivább mélyítették, Mulder eljutott egy farmra, ahol klóngyerekek végezték a mezőgazdasági tevékenységet. Egy fiú és egy lány páros, amiből a lány Mulder testvére volt. Legalábbis kinézetre, mivelhát klónokról van szó. Volt még sok méh is, ami a 4x21-ben értelmet is nyer. A már egy évtizede kiírtott betegség, a himlő terjesztésére alkalmazzák őket. Háttérösszeskevüvés a köbön? Akkor még tovább: nézzünk csak a bal vállunk oltásnyomára. Az epizód olyan elmélettel kecsegtet, miszerint ez az oltás tartalmazott egy olyan genetikai meghatározást (úgymond vonalkódot), amivel nyilván tartanak mindenkit, aki megkapta 50 év távlatában az oltást. Szegény Kryceknek le is szabdalják a kezét ezért a 4x09 végén valami orosz erdőlakók :D

Nézzük a részeket:

4x02. Home. Ez nagyon morbid epizód volt, de teljesen élvezhető, sőt mit több, az évad egyik legjobbja. Én nekem mindig is a gyengéim voltak az olyan jelenetek, amik alatt ének-zene szól. Az instrumentális zene szerintem olykor nem ad kellő töltetet a dolgoknak. Itt egy gyilkosságot kísér végig Johnny Mattis - Wonderful, Wonderful című száma. Persze a kocsiból szól, miközben a genetikai deformáltak megölik a sheriffet és a feleségét, de rendes háttérzeneként szolgált. Valamint a végén a ház "megtámadása" is fasza volt.

4x07. Musings of a Cigarette Smoking Man. Úgy bizony, róla láthattunk egy teljesen flashback epizódot. Kennedy gyilkosság, Martin Luther King gyilkosság, földönkívüliek lepuffantása. Mi lehet még a számláján? :)Jó epizód volt, kellett ez, hogy többet megtudjunk az ármánykodó Cancer Man-ről :D

4x08-09. Tunguska - Terma. Duplarész, főszálas. Tunguzka meteor, tény: valami van a háttérben az 1908.-ban becsapódott állítólagos meteorral kapcsolatban. Itt el lehet olvasni egy figyelemreméltó okfejtést megvizsgálva minden lehetőséget. (egyábként ez a konteóblog számtalan csemegét nyújthat az összeesküvés elméletek kedvelőinek!) Az epizódban egy meteorittal érkező földönkívüli anyag szerepel, ami fekete kukacszerűség módjára bemászik az ember bőre alá. Az oroszok persze nyomatják a kísérleteke ezzerrel :D Érdekes volt, azt meg kell hagyni :)

4x10. Paper Hearts. Remek félrevezető epizód volt Mulder húgának ügyében, hogy valójában nem alienek rabolták el, hanem kislányokat gyilkoló pszichopata. Na, az ő játéka emlékezetes marad, jól játszotta a higgadt, rideg/nyugodt hangú, állandóan manipuláló pschico-t. De persze a végén nem derül ki, hogy ő vitte el, vagy sem, de minden bizonnyal nem ő volt (a klónok miatt sem, meg Mulder szüleinek susmusa miatt sem)

4x12. Leonard Bettes. Semmi extra az epizód, rákos szerveket zabál az ember, hogy regenerálni tudja önmagát. Annyi az érdekesség, hogy remek felvezető epizódja az elkvötkezendő átíveléseknek! Igen jól hallottuk, átívelő szálat kaptunk itt az ávad második felére. Méghozzá Scully rákos, tumor van a homloklebenyénél. A rákos ember, aki érzékeli, ha valakinek ilyen tumorja van, ki is akarja szedni Scullyból nem igazán kedves szándékkal, persze ez nem sikerül. Így jön rá az ügynöknő, hogy valami baj van.

4x14-ben kapunk választ arra, hogy miért is van tumorja Scullynak. Visszanyúlunk egészen a második évados elrablásáig, ahol is mint később kiderült, beültettek neki egy apró chipszerűséget. Na mivel ezt kiszedte, ezért alakult ki a tumor. yep.

Az évad hátralevő részében remekül adagolják Scully betegségét, néha elered az orra vére, megemlítik hogy kórházban van, aktuálisan is a kórházban van, szal fasza volt.

4x17-18. Az igen, ez szerintem az eddigi legjobb duplarész volt. Izgalmas, végig feszült tempót diktált. És hogy mi még, ami miatt fasza volt? Egy repülő lezuhan, látjuk belülről, amint fény szűrődik be. Földönkívüli elrablás jellemzője. Megy a sztori tovább, míg végül belekeveredik a katonaság, meg maguk az alienek is. Persze nincs bizonyíték semmire, eltüntettek/eltussoltak mindent, de Mulder összerakja, és a következő játszódott le (zseniális, ha a maga nemében vesszük): A gépen volt egy utas, akinél egy földönkívüli tárgy volt. Ezért jöttek az idegenek, hogy visszaszerezzék. Be is fogták a repülőt, megállították az időt. stb, fénnyel kivitték az utast, majd mikor már lebegtették volna vissza, egy vadászgép lelőtte a picsába mindkettőt :D Awesome :D Kurva nagy :D

4x19- Na ez az a rész, ami szerintem nem kellett volna. Időutazás. Öreg hapi visszajött az időben, hogy megöljön pár embert, hogy ne találják fel később az időutazást.... WTF. Baromság, remélem nem erőltetik ezt a dolgot többet.

4x20. Small Potatoes. Már a cím is azt sugallta számomra, hogy megint egy poén részt kapunk, és nem is kellett csalódnom :D Fergeteges volt, bár nem olyan jó, mint a 3x20, de remek funkodás volt :D Szerintem jól működik, és jól is áll az ilyenfajta humor az X-aktáknak. A rész remekül kiaknázta a két ügynök közti ellentéteket, ezt vitatni sem lehet :D Főleg akkor, amikor az alakváltó felvette Mulder alakját, na onnantól instant röhögés a végéig :D Apró, de jól elhelyezett helyzetpoénok, és a végén amikor rámászik Scullyra, majd az igazi Mulder betöri az ajtót :D Kurva nagy :D

4x23. Demons. Kicsit 'Dude, where is my car?' feelingem volt (persze nem, mivel az epizód előbb készült :D) - és még véletlenül sem a totálisan szar Hangover, ami teljességgel túlértékelt az erőltetett poénjaival, na de ez nem ide tartozik. Muldernek két nap kiesik, és fogalma sincs mit csinált. Véresen ébred egy motelben. Jó volt, meg megtudtuk már nagyjából mi is történhetett, mik a húga elrablásának körülményei. A Szülei meg a Smoking Man a sáros :)

És akkor az évadzárás. 4x24. Getshemane. Hát ez geci jó volt. Azt a mindenit! Remek epizód, eddigi legjobb évadzáró. A havas hegyekben egy jégbe fagyott földönkívülire bukkannak. Nice. Persze ez már a pár napos múlt, a jelen, hogy Scully beszél egy hivatalos tanács előtt az ügyről, és hogy négy éven keresztül megvezették Muldert is és őt is, becsapták őket, hazugsággal etették, és így a munkája szart sem ért, hiába halt meg a testvére is. Mulder elmegy a helyszínre (múlt), elhozzák a tetemet, és felboncolják (!) a földönkívülit. Előtte Scully megüldöz egy kormányügynököt, majd miután sikeresen elfogja, az elmondja, hogy mekkora hazugságnak is vannak kitéve. Scully szól Muldernek, hogy hallja a saját fülével. A kormányügynök elmondja, hogy az a földönkívüli tetem nem igazi. Mulder elbizonytalanodik, miután az ügynök folytatja, és elmondja neki, hogy szándékosan félrevezették a testvére elrablásától, az UFO észlelésekig. Minden jól kitalált fedősztori. Aztán az epizód utolsó percei.  Mulder tv-műsort néz földönkívüli élet létezéséről vitatkoznak a tudósok. Sír. Megható jelenet, azt meg kell hagyni. Ezután a jelenben Scully akadozó hangon kijelenti a tanácsnak, hogy ma reggel holtan találták Muldert, a saját fegyverével fejbelőtte magát!!! Bummm yeeee!!!! Kibaszott nagy, hogy ebből mit fognak kihozni, rohadtul kíváncsi vagyok. Lehet még egy évad lecsúszik még suli előtt :D

Most nincs kedvem belemenni, de a többi epizód természetesen fosadék unalmas szar volt, vagy átlagos. Egyet talán mégis, ami megint kritikán aluli volt: 4x15 Kaddish, a földből gyúrt ember. Na meg mégegy, 4x03, Teliko. FOS.

Most említem meg, de ez a korábbi évadokra is igaz: a cold openek (ami a főcím előtti két-három perc) egyszerűen remekek. Sosem tudod, hogy mi fog történni. Az már más kérdés, hogy utána milyen balgaságot vagy épp zseniális sztorit hoznak ki belőle, de mondom, szinte mindig faszák :)

Számomra ismerős színészek. Hmm, ez most szegényes évad volt ilyen tekintetben. Összesen kettő darab volt, de ez sem teljesen igaz. Jodie Foster ugyanis a 4x13-ban vendégszerepelt, de csak mint hang, egy tetoválásnak a hangja. A másik személy pedig nem más, mint megint egy Stargate-es :D Paul McGillion, az SG-Atlantisban Carson Beckettet alakította :) Itt a 4x20-ban szerepel.

Na de egy szó mint száz, évadháromnegyednél még egy nagyon gyenge lábakon álló hetest akartam adni, de az utolsó részekkel már egy nagyon erős, magabiztos 7/10 az értékelésem a negyedik évadra :)

És egy bónusz kép a végére: Mulder falrészlete közelről :)

A bejegyzés trackback címe:

https://x-aktakdara.blog.hu/api/trackback/id/tr342255597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása