The Lone Gunmen 1. évad

2011.07.11. 22:22

Szóval miről is van szó. A három kocka karakter az X-aktákból, név szerint Langley, Frohike és Byers kapott egy külön sorozatot, egy spin-offot. A széria 13 részt élt meg mikor is el lett kaszálva, valamint az anyasorozat nyolcadik évadával párhuzamosan futott 2001-ben. A történet rajtuk kívül még két állandó szereplőt is felvonultat: Yves, a titokzatos, gyönyörű, egzotikus hacker csaj, aki nemezisükből a szövetségesük lesz; valamint Jimmy, a kissé együgyű, de szerethető figura. Ők együtt oldják meg részről részre az ügyeket, amik azonban hagynak némi kívánnivalót maguk után, de erről később. Még annyit, hogy valószínűleg sok X-akták rajongó nem látta ezt a sorozatot, sőt biztos van olyan, aki nem is hallott róla, révén ezt nem adták le Magyarországon. Így elöljáróban annyit, hogy mindenképp érdemes ledarálni ezt a kevés epizódot, már csak a 3 jól ismert karakter miatt is, és hát néhány ismerős arc is feltűnik az alapsorozatból. A tovább mögött folytatom.

 

Mivel az epizódok száma nem sok, ezért úgy döntöttem végigmegyek az összes részen véleményezve azokat. Lássuk hát:

1x01: A Pilot azzal kezdődik, hogy Byers apja meghal, és ez után kezdenek nyomozni. Megismerjük Yves-t, poénok csattannak el. Elég jó hangulatú az egész, de persze van benne komolyság is. Főleg, hogy a végén egy repülőt akarnak távirányítással a World Trade Centerbe vezetni(!!!!). Nem viccelek! Nézzük is meg mikor került adásba az epizód? 2001 március 4. Elképesztő, hátborzongatóan durva, hogy hat hónappal később megtörténik, amit itt csak úgy ártatlanul elénk raktak. A DVD extrákban a készítők meg is említik, hogy ők is mennyire lesokkolódtak ezen.

1x02: Második rész, itt már kaptunk egy jó kis főcímet, ami egy kellemes, vidám hangulatú, jó zenével rendelkező anyag, amire a sorozatból jeleneteket vágtak be. Szerintem elég jó lett, sose pörgettem át. Az epizódban egy hacker halála után nyomoznak, valamint megismerhetjük James Bondot, aki vakoknak tanít futballt, persze kiderül, hogy bepalizták. Ja igen, a névválasztás önmagában poén, habár később talán nem is lövik el többet, marad csak Jimmy. Amint már említettem ő az ötödik főszereplő, aki beáll hozzájuk, mert hát miért ne. A Lone Gunmennek (későbbiekben L.G.) kell a pénz, Jimmynek pedig az elveszett ügyekért harcolás, win-win. Megint csak a DVD extrákban lett elmondva, hogy kellett még egy szereplő, akinek a L.G. elmagyarázhat dolgokat, kvázi a nézőnek elmagyarázva, mert hát mindhárman ugyanazt tudják, miért magyarázkodnának egymásnak, tehát így jött a képbe Jimmy. A karakterről még annyit, hogy elég buta, sokszor csinál hülyeséget, de hatalmas szíve van és szerethető. My Name Is Earl-ben Randy-re emlékeztetett engem, persze utóbbi azért súlyosabb eset (minden tekintetben :D), de az alap az hasonló.

1x03: Szóval nagyjából összeállt a csapat meg a koncepció is. A sztori egy második világháborúban mérget keverő nőre fókuszált, aki rég elveszett fiát keresi. Frohike pedig megszemélyesíti ezt a fiút, hogy kiderítsék, valóban ő e a méregkeverő asszony. Elég abszurd volt ez a beépített akció, de igazából lagymatag volt az epizód.

1x04: A csapat ebben a részben egy vízmeghajtású autó után nyomozott. Ez sem volt nagy szám.

Itt jegyzem meg, hogy a sorozat egyértelműen nem veszi komolyan önmagát, amivel nem is lenne baj, hiszen a karakterekből adódóan ez nem is lehetne másképp, de néha eltúlozták ilyen téren a dolgokat. Például: hányás, fingópárna, tehén végbelébe benyúlás stb., komolyan, mintha valami tucat amcsi pisi-kaki vígjáték lenne. Bár nézés közben ez így konkrétan annyira nem volt zavaró, de így utólag visszagondolva szerintem kicsit elvetették a sulykot. Persze meg van amikor nagyon jó poénok voltak, ebből sem volt hiány szerencsére.

1x05: A L.G. egy szenátor után nyomoz, közben pedig egy kisbabával is meggyűlik a bajuk. Nagyon gyenge volt. Nem is érdemel több szót.

Mivel daráltam egymás után a részeket csak itt tűnt fel, hogy valami hiányzik a sorozatból. Ez pedig nem más, mint a természetfölötti dolgok. Nem üldöznek szörnyeket, nem rabolják el őket ufok, nem kerülnek semmilyen komolyabb sci-fi bonyodalomba. Legtöbbször sajnos csak erőtlen, tucat nyomozós sorozatra emlékeztető sztorit hoztak össze sajnos. Értem én, hogy az X-aktákba kellettek az ilyen sztorik, de ha már ez egy spin-off sorozat, akkor legyen valami köze az anyasorozathoz ilyen téren is, és ne szenátorok után, meg egyszerű gyilkosságok után nyomozzanak. Oké, hogy a karakterek viszik a hátukon  a sorozatot, de az nem hátrány, ha valami érdemlegesebb sztorit dobnak össze mögéjük...

1x06: Na de jött ez az epizód, csak kellett mondanom. Végre egy kis rejtély, egy kis X-akta feeling! Emberünk azt állítja ellopták az életét, és hogy idegenek  hozták el egy práhuzamos világból. A L.G érdeklődését pedig a nyakán található beavatkozás kelti fel, valamint a később felfedezett hálózat az agyában. Még Muldert is megemlítik egy mondat erejéig :D Persze aztán kiderül hogy másról van itt szó, nem alienekről, de még így is simán X-aktás volt a végéig is.

1x07: Egy szuperintelligens csimpánz e-amilt küldd a csapatnak, hogy szabadítsák ki. Ez is elég jó volt, tekintve hogy vehetjük egy nagyon lightos X-akták témának.

1x08: Na megint visszaestünk a tucatsztorikhoz, és kaptunk egy sima gyilkosságos történetet. Byers és Jimmy rabnak álcázva magukat bemennek egy börtönbe, hogy tisztázzák egy bentlévő ártatlanságát. Nem volt jó.

1x09: Ez nagyon gyenge rész volt. A történet egy kalap szar: Jimmy egy síbaleset miatt kórházba kerül, ahol egy gyilkos orvos is ügyködik, erre próbál fényt deríteni, a többiek pedig egy orvvadászt figyelnek meg. SZAR.

1x10: Ezt a részt a tango köré építették, végig ilyen jellegű zene volt alatta, és hát így Yves is nagyobb szerepet kapott most, valamint Frohike-ről is kiderült, hogy profi táncos :) Egyébként valami csempész után nyomozgattak, ez sem volt nagy szám.

1x11: SKINNER! Igen, jól olvassátok, Skinner igazgató teljes státuszú mellékszereplőként volt végig az epizódban. A L.G. belekavar valami FBI akcióba, majd azt hiszik, Skinner el akarja tenni őket láb alól. A végén amikor Jimmy felvette a Skinner maszkot, és nyomta a hülye dumát, hát az valami hatalmas volt :D

1x12: Itt Langley kedvenc gyerekműsorának két technikusa halála után nyomoznak, meg valami hazaárulás miatt a kínaiakkal. Eléggé semmilyen volt.

1x13: Basszus, ez egy jó epizód volt. Volt itt minden, Morris Fletcher, egy csomó utalás az X-aktákra és ó igen MULDER maga személyesen. Tehát aki már ezerszer látta a sima sorozatot, de ezt még nem, akkor kaphat egy instant plusz percet kedvenc ügynökünkkel. Én legalábbis baromira örültem neki. Amúgy meg is ejtett pár mondatot Jimmyvel, aki az elrablásról kérdezte őt a maga hülye módján :D A résznek úgy lett vége, hogy Fletcher csőbe húzta a L.G.-t és Yvest. És ez volt a cliffhanger.

A teljesség igényéhez hűen természetesen újranéztem a 9x15-ös epizódot, vagyis a Jump the Shark-ot.

Jump the Shark (X-akták 9x15-ös epizód): Szóval a spin-off sorozat lezárása. Fletcherrel kezdünk, akit megszorítják a munkaadói, így az FBI-hoz fordul, majd végül a L.G.-nél köt ki, akik persze egyáltalán nem örülnek neki, rögtön a torkának is ugranak. Kiderül, hogy Yves is szuperkatona, legalábbis Fletcher ezt álltítja, de persze a kóros hazudozó egyik szava sem volt igaz. Felbukkan Jimmy is, aki elvileg az utóbbi évben Yvest követte a fél világon keresztül. Gondolom az elkezdett bimbódzó románcukból a készítők így próbálták meg kihozni amit ki lehetett belőle. Aztán ugye Yvesről kiderül, hogy megölt valakit, de csak azért, hogy az illető nehogy kieresszen egy vírust a testéből. Azonban van még egy ember ilyen vírussal. Ez okozza végül a 3 fő karakter halálát is, hősiesen feláldozzák magukat, hogy ezreket mentsenek meg. Most már meghatódtam, így hogy teljesen értettem miről van szó, ismertem a karaktereket (Jimmy, Yves). Még mindig úgy gondolom, hogy pofátlanság volt ezt így berakni a fősorozatba. Mert aki nem nézte a The Lone Gunment, annak rohadtul nem volt teljes a kép ki kicsoda, aki meg megszerette volna még nézni, ellőtték szép spoilerekkel. Na de sebaj, inkább legyen ez, vagyis egy lezárás, minthogy a levegőben lógjon a sorozat vége, mint ahogy a legtöbb sorozatnál sajnos így van.

Még annyit, hogy az X-aktáknál dícsértem a cold openeket, itt is volt néhány fasza (10 év körüli kis Lone Gunmen 1x04, tangó 1x10, 1x06, 1x07), de sajna legtöbbször jellegtelen volt.

A DVD extrát is érdemes végignézni, 40 perc, végigmennek az évadon, beszélnek a készítők, a színészek, jó kis insider infokat meg lehet tudni a The Lone Gunmenről.

Hogy mégis miért érdemes végignézni a sorozatot? A válasz egyszerű, már a bevezetésben is leírtam: a karakterek miatt. Másért sajna nem nagyon, mert sztori szempontjából nem volt erős a mezőny, semmi kiemelkedőt nem produkáltak. Tényleg csak a karakterek, és az azok közti interakció miatt, és persze az X-aktákhoz való szoros kötödés végett nézős a sorozat.

Tehát becsületesen kivégeztem az egész sorozatot minden összetevőjével, nincs több X-akták. Ez tényleg nem azt jelenti, hogy a blog halott lesz, vagy beszüntetem, nem. Én ránézek majd ezentúl is, és amúgy is látom, ha valaki hozzászól, tehát ahogy az előző bejegyzésben írtam, várom a kommenteket eszmecserére :)

A bejegyzés trackback címe:

https://x-aktakdara.blog.hu/api/trackback/id/tr513058896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lililalu 2011.08.21. 23:47:43

jujjjjj :D:D:D:D most nagyon fölspanolódtam. de tényleg :D:D nem tudtam hogy van külön sorozatuk, imádom őket :D
jól gondolom hogy magyar szinkronnal akkor nincs? :(

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2011.08.21. 23:58:02

@Lililalu:
Nincs, mert nem mutatták be semmilyen formában itthon. De fellelhető a neten, és felirat is van hozzá :)

KeeperBp 2013.12.16. 11:41:11

Az X akták 9x15 az más, nem az emlitettél. Az a sorozatgyilkos, számmisztika.

emojra 2013.12.16. 11:41:23

Találsz minden részhez magyar feliratot, csak keress rá a neten, én megtaláltam.

KeeperBp 2013.12.16. 11:41:26

Bocs, elküldtem mielőtt feltettem a kérdést. :) Most akkor melyik az a rész?

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2013.12.18. 14:27:01

@KeeperBp: Pedig a 9x15 az a Lone Gumnmen része, és ahogy nézem, magyarban sem változtattak a sorrenden :)

Kálovics Tibor 2016.02.27. 17:29:13

Szia.
Érdeklődnék, hogy lesz kritika az új évadról? :)

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2016.02.27. 17:34:05

@Bruce94: Hali!
Sokat gondolkoztam rajta, legyen-e, mert a blog célja a dara élmény megosztása volt, meg ugye akkoriban még kanyarban sem volt egy új évad lehetősége, de szerintem írok majd róla :)

kiskutyauto 2019.02.10. 01:14:26

X-Akták őrültként, tegnap tudtam meg hogy ez a sorozat is létezik! Ez elég ciki... Azonnal leszedtem, meg is néztem az első részt, de szent meggyőződésem volt, hogy 911 után játszódik és most te még beljebb avattál, hogy NEM, hanem fél évvel előtte!!! EZ NEM LEHET VALÓSÁG!!! Ez egy újabb bizonyíték hogy Mátrixban élünk. De egyébként tartok tőle, hogy ez a sorozat adott ötletet vagy a terroristáknak, vagy akár ha valóban a konteó igaz és háttér- vagy nem is annyira háttér kormány összeesküvés csinálta, amire sok, gyanú, jel és nyom utal, de bizonyítva azóta sem lett... Egyébként emlékszem hogy anno, valahol olvastam is erről, hogy egy sorozat megjósolta a 911-et de nem írták ki, hogy X-Akták spinoff, vagy csak én nem fogtam fel, ki tudja... közel 20 év távlatából... Nekem nagyon tetszett ez is... végig imádtam ezt a 3 teljesen irreális majmot, akik mindig együtt vannak, mindig egymásra forgatják a fejüket és mindig ott vannak abban a lakásban/szerkesztőségben (legalábbis az X-Aktákban), majd meghalnak, majd megjelenik a szellemük, aztán ugyebár a két új évadban is van még itt-ott szerepük halottként ugyebár... Kicsit puffogtam, hogy csak egy évad van, de azt hiszem jobb is így... és akármilyen is, ennél nagyobbat már nem lehet ütni, amit az első rész bead öv alá...
süti beállítások módosítása